Política 08/03/2022

El Govern reconeix que ha de treballar "més intensament" en la protecció del català

El Pi lamenta "la manca de compromís" de l'Executiu en la defensa de la llengua catalana

2 min
La presidenta del Govern, Francina Armengol, en el ple d'aquest dimarts

Palma"Cal treballar més intensament en la normalització de l'ús social del català", ha reconegut aquest dimarts la presidenta del Govern, Francina Armengol. La cap de l'Executiu ha respost així a una pregunta formulada pel portaveu d'El Pi, Josep Melià, qui ha lamentat "la manca de compromís del Govern balear en defensa de la llengua catalana".

"No sé si creu en les casualitats", ha assenyalat Melià. El diputat regionalista s'ha referit al fet que, el mes de gener, el Consell Social de la Llengua Catalana "estirava les orelles al Govern" i es queixava de l'incompliment de la normativa lingüística en vigor. El mes de febrer, ha continuat Melià, dimiteix la secretària autonòmica de Política Lingüística, Agustina Vilaret, "alguns diuen que per qüestions personals i d'altres per conflictes sobre la gestió d'aquesta àrea". I fa poques setmanes el Parlament balear va aprovar la llei educativa, "amb el gran debat del tema lingüístic". "Tot això crea una situació de preocupació pel català", ha indicat.

Armengol ha destacat que "no hi ha cap dubte del compromís i la normalització lingüística" per part del Govern, tant en l'àmbit educatiu com en el quotidià, "on hi ha el gran problema". La presidenta de l'Executiu ha retret les polítiques del PP en l'etapa de José Ramón Bauzá, quan "es va anar en contra del català en tots els àmbits". A més, ha presumit de la nova llei educativa, amb la qual "consolidam el model lingüístic".

Melià ha posat en dubte "l'eficàcia" de la política lingüística del Govern. "El català en 15 anys ha perdut un 10% dels parlants, i només el 30% dels joves el parlen", ha apuntat. "L'ús social és el més complicat i hem de treballar més conjuntament, estam disposats a seguir aquesta línia de treball", ha conclòs Armengol.

stats