Política 24/11/2020

El Govern no preveu que demà hi hagi cap "reunió formal" entre Armengol i Sánchez

El Pi i el PP demanen a la presidenta que exigeixi més competències per a les Balears i l'aprovació de la part fiscal del REB

Maria Llull/ Ara Balears
2 min
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i la presidenta del Govern, Francina Armengol

PalmaEl Govern no té prevista per demà cap "reunió formal" entre la presidenta, Francina Armengol, i el cap de l'executiu espanyol, Pedro Sánchez, que es reunirà a Mallorca amb el primer ministre italià, Giuseppe Conte. Segons fonts de Presidència, Armengol rebrà els dos mandataris al palau de l'Almudaina, però no hi haurà cap trobada formal amb Sánchez.

D'aquesta manera, la presidenta del Govern no podrà tractar amb Sánchez alguns dels temes que ha reclamat l'oposició aquest dimarts en el ple del Parlament, com l'augment de competències de les Balears i l'aprovació de la part fiscal del REB.

El diputat d'El Pi, Josep Melià, ha demanat a la presidenta que "estiri les orelles" a Pedro Sánchez perquè encara no s'ha fet el traspàs de les competències de costes i litoral, ports d'interès general, Justícia i instal·lacions nàutiques, malgrat que "fa 13 anys" que no es compleix la reforma de l'Estatut d'Autonomia, del 2007, una "llei orgànica que donava aquestes potestats a les Balears".

"Tindrà Sánchez algun moment per trobar-se amb Armengol? Ha sol·licitat Armengol reunió amb Sánchez?", ha demanat per part seva el portaveu del PP, Biel Company, a més de considerar que la presidenta "ha d'aprofitar per fer peticions justes per a les Balears", com "l'aprovació de la part fiscal del REB" i la dotació del factor d'insularitat del règim especial amb 98,5 milions d'euros.

Company també ha considerat que la presència de Sánchez a Mallorca pot servir per reclamar "el pagament del conveni de carreteres de l'any 2004". La proposta dels populars és que el govern espanyol pagui els 241 milions d'euros que deu a les Balears "en 3 anys, 80 milions a l'any". Així mateix, el portaveu del PP ha considerat que la presidenta hauria de demanar "mesures de suport al sector turístic" i "d'ajuda a l'ocupació".

Cimera per reforçar aliances

Pedro Sánchez i Giuseppe Conte presidiran aquest dimecres la XIX Cimera bilateral entre Espanya i Itàlia, amb l'objectiu de reforçar l'aliança entre els dos estats per defensar els objectius comuns davant la Unió Europea. La lluita contra el coronavirus serà un dels punts principals de l'agenda d'aquesta cita, segons ha informat l'agència Efe.

Les Balears es varen escollir com a seu de la trobada perquè és una de les comunitats autònomes amb una incidència més petita de contagis: les Illes tenen 212 casos per cada 100.000 habitants, i només estan per darrere de les Canàries, amb 74 casos.

Espanya i Itàlia tenen la intenció de reiterar la necessitat que els fons europeus acordats per fer front al covid-19 puguin ser realitat de manera imminent. Aquest desig xoca amb el bloqueig dels fons i del pressupost comunitari 2021-2027 que lideren Polònia i Hongria, ambdós països en desacord amb el fet que la UE hagi lligat la percepció d'ajudes al respecte de l'estat de dret.

En aquest context, Sánchez i Conte analitzaran l'agenda del Consell Europeu, el qual es farà a Brussel·les el 10 i l'11 de desembre.

stats