Política 24/06/2020

La representant del govern espanyol a Menorca responsabilitza l'Ajuntament de Ciutadella de les aglomeracions de Sant Joan

PP i Ciutadans demana dimissions

Ivan Martin
2 min
La Policia Local de Ciutadella lamenta la falta d'efectius per a controlar les festes de Sant Joan.

CiutadellaLa directora insular de l'Administració de l'estat espanyol a Menorca, Isabel López Manchón, ha acusat l'equip de govern de l'Ajuntament de Ciutadella de "confiar en excés en la responsabilitat ciutadana" i recorda que la Policia Local hauria d'haver estat als carrers de la ciutat en previsió d'aglomeracions. "S'esperava la presència de la Policia Local al carrer, amb l'objectiu de dispersar possibles concentracions de gent, però no va ser així. El Consistori s'ha confiat massa a demanar a la ciutadania responsabilitat, i això no s'ha produït", ha assenyalat.

López Manchón també ha explicat els motius per als quals no es va avisar els 17 efectius de la Unitat de Protecció i Reacció (UPR) de la Policia Nacional, desplaçats de Mallorca, precisament per reforçar el dispositiu de seguretat de les festes de Sant Joan. "Estaven a l'espera de ser necessitats, la seva feina és vigilar els carrers perquè són una unitat de reacció. Si la Policia Local o la mateixa Policia Nacional els hagués avisat, hi haurien anat", ha detallat.

A més, la directora insular de l'Administració de l'estat espanyol ha especificat que durant l'estat d'alarma la "Policia Nacional i la Guàrdia Civil duien les regnes de la Policia Local", escenari que va canviar amb la retirada del decret del govern espanyol, "retornant a les comunitats autònomes la competència de prioritat d'actuació i traslladant-se al mateix temps a tots els ajuntaments i a les seves policies locals". D'altra banda, critica la "irresponsabilitat de tots els participants en l'acte del primer toc de flabiol" i lamenta que hi hagi "poca memòria" sobre els efectes devastadors de la pandèmia en l'àmbit social i econòmic.

L'oposició demana dimissions

Les primeres reaccions polítiques no han trigat a produir-se i el Partit Popular i Ciutadans exigeixen a l'equip de govern responsabilitats. De fet, el portaveu dels conservadors, Antoni Juaneda considera que l'aglomeració era previsible i es podria haver evitat. Creu que l'Ajuntament de Ciutadella "no ha donat ordres a la policia local per actuar i que la presència d'aquests haguera causat un efecte dissuasori essencial per a evitar el lamentable espectacle".

Juaneda també ha lamentat la imatge que Ciutadella i Menorca ha traslladat a l'exterior i adverteix del perill de les elevades concentracions, "poden provocar una situació sanitària molt delicada pels contagis, s'ha apel·lat a la responsabilitat ciutadana i també s'ha de tenir en compte que existeixen persones irresponsables que cal aïllar".

En la mateixa línia s'ha expressat Ciutadans que, a través d'un comunicat, explica que la institució és la responsable del compliment de les normes. També demanen que assumeixin l'error, no cerquin excuses i es depurin les responsabilitats polítiques oportunes.

stats