Política 04/05/2022

Prohens critica "el retard" en les inversions pel factor d'insularitat del REB

Hisenda defensa que "s'està ultimant l'acord en la subcomissió mixta entre el Govern balear i estatal"

2 min
La presidenta del PP balear, Marga Prohens

PalmaLa presidenta del PP balear, Marga Prohens, ha denunciat aquest dimecres en una roda de premsa "el retard" per part del Govern illenc i el govern estatal en l'acord d'inversions finançades a partir del fons d'insularitat establert en el Règim Especial de les Balears (REB). Prohens ha posat de manifest que, segons l'article 20 del decret, en el primer quadrimestre de cada any s'havia de fer una Comissió Mixta entre els dos Executius per establir les inversions. "Ha passat el primer quadrimestre i no sabem res ni de la comissió ni de les inversions", ha lamentat.

Des del Govern, però, sostenen que es va acordar que aquesta Comissió Mixta entre la ministra d'Hisenda i Funció Pública, Maria Jesús Montero, i la consellera d'Hisenda, Rosario Sánchez, se substituiria per una subcomissió entre representants dels dos organismes, "on es deleguen les funcions de l'article 20 i així es dona més agilitat". "Han passat quatre dies del termini del primer quadrimestre, però això no compromet els recursos, estan garantits", afirma la Conselleria.

A més, Hisenda matisa que el personal del Ministeri i de la Conselleria manté reunions "des de final de l'any passat". "S'està ultimant l'acord tant de projectes a finançar com del reglament de la subcomissió per als pròxims cinc anys", expliquen des de la Conselleria. En total, el fons d'insularitat ha d'aportar 110 milions d'euros anuals al llarg del pròxim lustre, a més de 73 milions addicionals pel temps que havia passat des que s'havia aprovat el decret el 2019.

El passat mes de setembre, la presidenta del Govern, Francina Armengol, i la ministra Montero, firmaren l'acord de Raixa, en què s'establia que aquest factor d'insularitat estaria inclòs en els pròxims Pressupostos Generals de l'Estat (PGE). Després, però, l'executiu estatal no hi va incloure el conveni de carreteres, "que ja estava pactat en el seu moment perquè els consells insulars fessin inversions", ha argumentat Prohens. Aquesta decisió va suscitar crítiques entre bona part dels partits illencs.

"Procurem almenys que els 110 milions arribin i es materialitzin en inversions", ha demanat Prohens. El PP reclama prioritzar les inversions en les infraestructures per al cicle de l'aigua, sobretot amb les depuradores. En aquest sentit, el portaveu parlamentari popular, Antoni Costa, utilitzarà la seva pregunta a Armengol per tractar aquest tema en la pròxima sessió de control del Parlament.

stats