Política 16/06/2020

El Govern considera que la distribució del fons covid-19 de l'Estat "no és òptima per a les Balears"

L'Executiu lamenta que la despesa de les comunitats tingui major pes en el repartiment que la caiguda d'ingressos provocada per la pandèmia

Ara Balears
2 min
La consellera d'Hisenda i Relacions Exteriors, Rosario Sánchez

PalmaEl Govern ha valorat aquest dimarts la creació per part de l'Estat del fons extraordinari covid-19, dotat amb 16.000 milions d'euros, per a les comunitats autònomes, ja que dona resposta a les reclamacions de les Balears de rebre recursos per pal·liar l'augment de despeses i la caiguda d'ingressos provocats per la pandèmia del coronavirus. Però, malgrat que se n'han modificat alguns criteris a petició de les Illes –com el pes de la població i la valoració dels tests PCR realitzats en lloc dels positius–, l'Executiu també ha lamentat que la distribució d'aquests recursos "no és l'òptima" per a les Illes, segons ha manifestat la consellera d'Hisenda i Relacions Exteriors, Rosario Sánchez. I és que aquest fons preveu destinar més recursos a compensar l'augment de despeses de les comunitats que a compensar la caiguda dels ingressos.

Segons ha manifestat el Govern mitjançant un comunicat, a les Illes es preveu un impacte pressupostari major per la davallada dels ingressos tributaris que per l'increment de les despeses sobrevingudes a causa de la pandèmia. "Aquesta no és una distribució òptima per a la Comunitat Autònoma, però millora substancialment la proposta inicial", ha assenyalat Sánchez.

La consellera ha destacat que la distribució que ha aprovat el Consell de Ministres ha incrementat el pes del criteri de població per repartir els 11.000 milions que serviran per compensar l'augment de despeses dels executius autonòmics, com havia defensat el Govern. Pel que fa als doblers per compensar l'augment de despesa sanitària, es repartiran 9.000 milions d'euros en dos trams, 6.000 el mes de juliol i 3.000 el novembre, en funció de la població i dels indicadors sanitaris i la seva evolució. Altres 2.000 milions es pagaran el setembre, en aquest cas en funció de la població de fins a 24 anys. Quant a la compensació per la disminució d'ingressos, el govern espanyol repartirà el desembre 5.000 milions d'euros, dels quals 4.200 estaran vinculats a la recaptació de determinats ingressos tributaris, i 800 milions estaran relacionats amb els ingressos dels serveis de transport.

El criteri de població representarà el 35% i el 45% respectivament en els dos trams de despesa sanitària, i el de les proves PCR, un 10%. Els ingressos a l'UCI suposaran un 30% i un 20%, i els ingressos hospitalaris, un 25% i un 20%. En el cas dels 2.000 milions, la població de menors de 16 anys representarà el 80%, i la de 17 a 24 anys, el 20% restant.

En el cas dels 5.000 milions que es repartiran per compensar la disminució d'ingressos de les comunitats, 4.200 milions s'atorgaran segons criteris de població i el pes de la recaptació dels impostos de transmissions patrimonials i actes jurídics documentats, entre d'altres, de 2017, 2018 i 2019. Els altres 800 milions compensaran la caiguda de recaptació dels serveis públics de transport de passatgers.

stats