Política 19/03/2019

El Govern, a l'espera de l'Estat per finançar el medicament contra la fibrosi quística

La consellera de Salut, Patricia Gómez, ha assegurat que no ho faran de manera "unilateral"

K. O.
2 min
Patricia Gómez lamenta que el Ministeri no hagi convocat la Comissió Interterritorial i ara critiqui l'absència dels consellers socialistes a la Conferència Mèdica quan és una reunió "més tècnica".

PalmaEl Govern ha assegurat aquest dimarts que finançarà el fàrmac Orkambi per a malalts de fibrosi quística, tot i que no de manera "unilateral", segons ha dit la consellera de Salut, Patricia Gómez, per la qual cosa no ho farà fins que el govern espanyol n'autoritzi el finançament. La consellera ha destacat que l'Executiu balear finançarà, "evidentment", el medicament, però quan l'Agència Espanyola de Medicaments l'autoritzi. A més, ha recordat que el Ministeri de Sanitat encara no l'ha aprovat.

En resposta a la pregunta formulada en el ple del Parlament per la diputada de Ciutadans Olga Ballester, Gómez ha reivindicat que l'equip de govern "mai" no ha qüestionat l'adquisició d'algun medicament i ha manifestat que "la salut és una inversió". També ha explicat que el finançament de l'Orkambi pot fer-se sempre que estigui "aprovat i finançat per un sistema estatal de salut", s'hagi provat el fàrmac a partir d'un assaig i estigui a la disposició d'algun país de la Unió Europea.

Fundació Respiràlia: "Salut encara no ens ha rebut"

El president de la Fundació Respiràlia, Carlos Pons, ha declarat després de la intervenció al ple que la Conselleria de Salut "encara no ens ha rebut, però sí altres formacions polítiques". Segons ha reclamat, "és una voluntat política que els metges puguin receptar el medicament, que ara mateix ja té bones respostes de part dels que pateixen aquesta malaltia". Per la seva banda, la diputada de Ciutadans ha afirmat que "no pot existir aquesta equitat entre comunitats autònomes, ja que les Illes Canàries sí que ho financen", una declaració que la consellera ha titllat d'incongruent, atès aniria en contra de la recentralització que defensa el partit taronja.

El president de Respiràlia, Carlos Pons, i la diputada Olga Ballester amb afectats per la malaltia

La fibrosi quística és una de les malalties genètiques greus més freqüents. S'estima que té una incidència a l'Estat de prop d'un de cada 5.000 naixements i que una de cada 35 persones és portadora sana d'aquesta malaltia d'origen genètic que afecta diferents òrgans, sobretot els pulmons i el pàncrees. A les Illes Balears hi ha 61 persones afectades, 43 de les quals són de Mallorca, 14 de Menorca i 4 d'Eivissa. Amb tot, segons les estadístiques, es calcula que hi deu haver entre 20 i 25 casos no diagnosticats a les Illes, segons confirma la Fundació Respiràlia.

stats