Política 29/08/2013

El govern espanyol reduirà de 41 a 5 els models de contractes laborals

Báñez defensa la reforma laboral i diu que només caldrà un creixement de l'1% per generar ocupació, i no del 2%, "com passava abans"

Dani Sánchez Ugart
2 min

BarcelonaLa ministra de Treball, Fátima Báñez, ha defensat avui al Congrés la reforma laboral en el seu primer any d'aplicació i ha anunciat que el govern està treballant en la reducció dels models de contracte. "S'ha identificat que l'existència de 41 contractes suposa en alguns casos una barrera per al petit empresari a l'hora de contractar. Es reduiran de 41 a 5 els models de contracte de treball", ha dit. Els cinc contractes seran: indefinit, temporal, de relleu, en pràctiques i de formació i aprenentatge.

Báñez també ha dit que la reforma està permetent acabar amb la dualitat laboral –com li reclama la Comissió Europea, que va parlar de contracte únic–, però ha dit que no està "satisfeta" del resultat de la lluita contra la dualitat, i per això es farà la simplificació dels contractes.

La ministra ha defensat que gràcies a la reforma laboral es generaran llocs de treball amb creixement de l'1%, i no del 2%, "com passava abans", i ha posat com a prova que les empreses que exporten més del 50% estan generant llocs de treball a un ritme del 5%.

Segons Báñez, la reforma respon a la necessitat "d'una nova cultura del treball" a l'Estat i ha considerat que va començar a fer efecte l'any passat, i "avui, sense estar bé", estem millor que l'any passat". La ministra ha considerat que Espanya és "més competitiva" gràcies, en part, a la reforma laboral.

La reforma laboral "està començant a complir els seus objectius", malgrat la recessió i la reducció de llocs de treball al sector públic. Segons la titular de Treball, la nova llei ha "contingut" el creixement de l'atur i ha "flexibilitzat" el mercat de treball.

Per tant, quan l'economia espanyola torni a la normalitat, ha defensat, els resultats de la reforma "seran molt evidents", i ha posat com a exemple Ford, Renault o Nissan, o el sector químic i farmacèutic, que, segons la ministra, serveixen "de banc de proves" per comprovar com funcionarà la reforma quan passi la recessió, perquè són empreses exportadores que ja estan creixent i contractant nous treballadors.

L'acomiadament, l'última opció

La ministra ha defensat també que la reforma ha enviat l'acomiadament a l'últim lloc de les prioritats de les empreses quan han d'ajustar les plantilles. Segons la ministra, ara, les empreses prefereixen dur a terme "mesures temporals".

També ha defensat les inaplicacions de conveni, que han portat a la baixada de salaris o "moderació salarial" i que, segons Báñez, ha permès "evitar acomiadaments". "Aquest és camí", ha dit, en considerar que la mesura afavoreix la "negociació col·lectiva".

stats