Política 24/12/2017

El govern espanyol confia que el futur president català acati la llei o "no els tremolarà el pols"

Fonts de l'executiu de Rajoy diuen que des de Brussel·les Puigdemont mai podrà ser investit

Efe
2 min
Mariano Rajoy / REUTERS

MadridEl govern espanyol confia que, si els independentistes aconsegueixen posar-se d'acord per escollir el president de la Generalitat, "demostrin amb fets que acaten la legalitat". Si no és així, garanteixen fonts de l'executiu de Mariano Rajoy a Efe, "no els tremolarà el pols per tornar a restituir-la". Davant la possibilitat que això suposi recórrer de nou a l'article 155 de la Constitució, insisteixen: "Tot el que calgui". Malgrat això, asseguren que es tracta d'un escenari que no desitgen i que no esperen que passi.

Després de les eleccions de dijous passat a Catalunya, els independentistes tenen la majoria suficient perquè un dels seus representants sigui investit president. De moment, no hi ha cap nom sobre la taula més enllà del cap de llista de Junts per Catalunya, Carles Puigdemont, que segueix a Brussel·les. El seu partit estudia ara fórmules reglamentàries que en puguin fer possible la investidura, encara que no estigui present en el corresponent debat al Parlament.

Fonts del govern de Mariano Rajoy asseguren a Efe que des de Brussel·les Puigdemont mai no podrà ser investit, i es limiten a remetre a la decisió judicial que s'adoptarà en el seu cas si Puigdemont decideix tornar a Espanya i és detingut. Les mateixes fonts recorden que depèn d'un jutge que pugui acudir a una sessió d'investidura o no.

"Han d'assumir les conseqüències de les seves decisions"

El que l'executiu recalca és que tant Junts per Catalunya com ERC sabien a l'hora de fer les seves llistes electorals "la situació processal" en què es trobaven Puigdemont, Oriol Junqueras i altres consellers catalans que segueixen a la presó o fora d'Espanya. "Ara han d'assumir les conseqüències de les seves decisions", subratllen les fonts citades. Per tant, encara queden moltes incògnites per resoldre abans que un candidat aconsegueixi ser investit al Parlament.

Si finalment ho aconsegueix un representant dels partits independentistes, el govern espanyol creu que, més enllà de les seves declaracions i discursos, els seus fets s'adequaran a la legalitat, "perquè ja sap quines són les conseqüències de no fer-ho". Esperen, per tant, que "la història no es repeteixi" i, malgrat les diferències, sigui possible el "diàleg sincer a favor de l'interès general" que va oferir Rajoy divendres passat en la seva primera valoració pública després de les eleccions catalanes.

stats