Política 17/06/2020

El Govern calcula que les Balears rebran més de 150 milions d'euros de la part sanitària del fons Covid-19

La Conselleria d'Hisenda preveu que arribin a les Illes 106 milions d'euros el juliol

Maria Llull
2 min
La ministra d'Hisenda del govern espanyol, Maria Jesús Montero

PalmaDesprés de l'aprovació per part del govern espanyol del fons extraordinari de 16.000 milions d'euros per pal·liar els efectes de la pandèmia del coronavirus, arriba l'hora de fer càlculs sobre el repartiment. De moment, el Ministeri d'Hisenda no ha especificat les quantitats que percebrà cada comunitat autònoma, però el Govern balear ja ha fet algunes previsions del que rebrà de la part sanitària, la qual repartirà 9.000 milions d'euros en dos trams: 6.000 el juliol i 3.000 el novembre. Segons els càlculs de la Conselleria d'Hisenda, les Illes rebrien més de 150 milions d'euros en total, 106 milions dels quals es cobrarien el mes que ve.

Fonts de la Conselleria han recordat que aquest fons era inicialment de 10.000 milions d'euros i que la previsió per a les Balears era cobrar uns 150 milions. Per això, destaquen que el canvi dels criteris del repartiment –l'augment del pes de la població i la inclusió de totes les PCR fetes, i no només les positives–, han beneficiat la Comunitat Autònoma. En tot cas, la quantitat del tram de 3.000 milions pot variar, perquè dependrà de l'evolució de la pandèmia i tindrà en compte les dades a 30 d'octubre. En el cas de la quantitat que es cobrarà el juliol, el repartiment es farà tenint en compte les dades sanitàries a 30 d'abril. En ambdós casos, a més de la població i les PCR, es consideraran els ingressos hospitalaris i a l'UCI.

Els càlculs del govern de Múrcia

D'altra banda, ja hi ha comunitats autònomes que han avançat els càlculs totals del que rebrà cadascuna. Segons ha publicat el diari El Mundo, la Conselleria d'Hisenda del govern de Múrcia ha fet una estimació del repartiment que atorgaria 433 milions d'euros a les Balears en total. Les previsions del govern murcià col·loquen Madrid i Catalunya com les comunitats més beneficiades, amb 3.261 i 3.247 milions d'euros, respectivament. En tercer lloc hi hauria Andalusia, amb 2.157 milions. Les Illes es col·locarien en desena posició del rànquing de comunitats.

stats