Política 22/06/2020

El Govern balear reprograma set projectes a Menorca amb fons de l'ITS a causa del covid-19

La inversió en aquests recursos ascendeix a 14,7 milions d'euros

Ivan Martin
2 min
Marc Pons ha estat acompanyat pels representants de les principals administracions de Menorca.

MaóLa crisi sanitària del covid-19 ha provocat que les administracions públiques fessin un esforç per reduir l’impacte social i econòmic. Aquest s’ha traslladat en forma d’ajuts que requereixen una despesa inesperada de fons institucionals. Per aquest motiu, el Govern balear ha decidit ajornar un total de set projectes que s’haurien d’haver executat a Menorca amb fons de l’Impost del Turisme Sostenible (ITS).

Segons el conseller de Mobilitat i Habitatge de l’executiu autonòmic, Marc Pons, la reprogramació dels projectes obeeix “a les conseqüències de l’impacte del coronavirus i la necessitat d’obtenir fons per redistribuir-los a altres àmbits”. Les iniciatives ajornades són l’adquisició d’un terreny per a la creació d’un Centre d’Interpretació de la Costa de Menorca i la Reserva Marina de Fonells (es Mercadal), la recuperació de la façana del convent de Sant Diego (Alaior), el Centre d’Interpretació del Camp Milà Nou (Maó) i les rehabilitacions de Binicodrell (es Migjorn), el Reial Alcàsser (Ciutadella), la torre de defensa Rambla de Maó i la de sa Nitja al Mercadal.

Així, la inversió en projectes finançats amb fons ITS és de 14,7 milions d’euros, però aquesta quantitat creixerà amb el pla inversor que la institució preveu per al 2020 a l’illa, que s’eleva a 43,3 milions d’euros. “La crisi del covid-19 ha provocat un nou escenari, inesperat i que no estava pressupostat. Per això, cal fer una revisió dels comptes públics i un esforç de comprensió de totes les administracions, el Consell i els ajuntaments”, ha assenyalat Pons.

A més, Pons recorda que les inversions “no es perdran, les tirarem endavant quan la situació econòmica ho permeti”. Es prioritzaran els projectes sanitaris, de serveis socials, educatius, d’habitatge i de millora dels recursos hídrics i potenciació de les energies renovables. Entre aquests destaquen els 1,5 milions d’euros a la construcció d’Habitatges de Protecció Oficial a Fornells, els 3 milions d’euros per a projectes d’inversions hídriques, així com els 3,1 milions d’euros per al nou centre integrat de Formació Professional d’Hosteleria i Turisme a Ciutadella.

Pel que fa a les inversions que seran finançades pel Govern balear, hi trobem els 18,2 milions d’euros per a projectes de sanitat i serveis sociosanitaris, els 14,6 milions d’euros per a educació i els 10,4 milions d’euros per a la construcció de diverses promocions d’Habitatges de Protecció Oficial.

stats