Política 22/06/2018

El Govern aposta pels petits parcs fotovoltaics

La Conselleria de Territori, Energia i Mobilitat ha autoritzat la creació d'una vintena de petits parcs fotovoltaics amb l'objectiu d'incentivar aquests projectes davant dels grans

Ara Balears
2 min
Imatge d'arxiu ARA Balears.

PalmaLa Conselleria de Territori, Energia i Mobilitat ha autoritzat sis nous projectes de petits parcs fotovoltaics i n’està tramitant altres sis amb una potència total de 37 megawatts. Dels dotze parcs nou es troben a Mallorca i tres a Eivissa.

El conseller Marc Pons ha assegurat que amb aquest objectiu "es fan passes, hi ha una llei de canvi climàtic i transició energètica en tramitació". L’objectiu a l’hora d’afavorir la tramitació d’aquests petits parcs fotovoltaics és reduir les dimensions dels nous projectes perquè s'adaptin millor a la realitat balear.

En la modificació de la Llei d’avaluació ambiental que es va fer el 2016 es varen simplificar les condicions per facilitar els projectes petits, de menys de quatre hectàrees, situats en zones qualificades ambientalment com “d’alta aptitud”, per incentivar aquests projectes davant dels grans.

La quantitat global de generació de tots aquests parcs fotovoltaics petits (37 MW) és similar a la d’un parc gran. No obstant això, s’ha de valorar que, si es mira per municipis, els nous parcs fotovoltaics comencen a generar quantitats importants del consum del territori. Per exemple, en el cas de Son Corcó, a Consell, amb una potència de 2,4 MW, es produeix el 18,5% de l’energia que ha de menester el municipi.

Entre 2011 i 2015 només es va instal·lar un sol megawatt de renovables (1 MW). Per tant, amb aquests petits projectes ja se n’han autoritzat més que durant la legislatura passada.

Actualment, la Conselleria de Territori, Energia i Mobilitat està esperant que el Ministeri de Transició Ecològica posi en marxa la subhasta específica d’energia renovable per a les Illes Balears, tal com es va comprometre el febrer de l’any passat, quan el ministre era Álvaro Nadal i el govern de l’Estat era del Partit Popular.

Que hi hagi una subhasta d’energies renovables especial per a les Illes Balears amb quotes específiques permetrà l’impuls de projectes de dimensions més reduïdes, com els que avui s’han presentat, més adequats a la realitat territorial de les illes. El Ministeri ha d’autoritzar la connexió dels projectes a la xarxa elèctrica.

Ara mateix hi ha 38 parcs solars de petites dimensions repartits pel territori balear, que no generen gran impacte per la seva distribució i mides, i aquest és el model que vol replicar la Conselleria de Territori, Energia i Mobilitat. Amb tots els parcs (grans i petits) que s’estan tramitant, es passaria del 3% al 10% de renovables a les Illes Balears.

stats