Política 23/05/2020

El GOB veu positiu però insuficient el decret de protecció del territori

El grup ecologista analitzarà l'afectació real de la norma en els municipis una vegada s'aprovi en el Consell de Govern

Ara Balears
2 min
El GOB vol llegir el text definitiu del decret del Gpvern per saber com afectarà els municipis

PalmaEl GOB ha celebrat aquest dissabte l'acord entre PSIB, MÉS i Podem per tirar endavant el decret llei de protecció del territori, el qual encara s'ha d'aprovar pel Consell de Govern, però el considera insuficient. "Aquest decret llei no compensa en absolut els nefastos efectes territorials de l'anterior decret llei de mesures urgents per a la reactivació econòmica del Govern Armengol, però és una passa necessària per a la protecció territorial", ha assenyalat el grup ecologista mitjançant un comunicat. "Cal tenir clar que la reactivació econòmica no pot pivotar sobre més destrucció territorial ni més aprofundiment en el binomi turisme-construcció", ha afegit.

A més, el GOB ha lamentat que "les mesures de protecció del sòl rústic quedin sense efectes a Eivissa i Formentera". "Continua la històrica desprotecció del sòl rústic a les Pitiüses, que ja es va produir amb la llei del sòl rústic", continua el comunicat.

Així i tot, el grup ecologista ha considerat del tot necessàries mesures com la desclassificació dels falsos urbans i dels sòls urbanitzables no desenvolupats en municipis no adaptats a la normativa territorial insular. "Aquestes han estat dues mesures clares reclamades en reiterades ocasions i plantejades a principis de legislatura pel GOB a Miquel Mir", diu el comunicat, en referència al conseller de Medi Ambient i Territori.

Malgrat tot, el GOB també ha manifestat que espera tenir accés al text que s'aprovi en el Consell de Govern i es publiqui al BOIB per "poder traduir la proposta de desclassificació en hectàrees concretes i veure les afectacions reals als municipis".

L'entitat ecologista considera que "aquest decret aborda la urgència de la desclassificació per evitar el que hem anat veient en els darrers anys, i que era una preocupació real que els ajuntaments no abordaven: veure com ressuscitaven projectes d'urbanitzacions en falsos urbans o urbanitzables en municipis amb plantejaments obsolets i que molt sovint eren enfocats a residències de luxe".

stats