Política 28/01/2021

La Generalitat de Catalunya concedeix el tercer grau als presos polítics

Podran incorporar-se a la campanya electoral dels seus respectius partits

1 min
D'esquerra a dreta, Quim Forn, Jordi Cuixart, Oriol Junqueras i Raül Romeva, saludant a la gent minuts abans d'entrar a la presó de Lledoners sense el tercer grau.
Disponible en:

Catorze dies ha trigat la Generalitat en respondre la proposta de les juntes de tractament de les presons i aquest dijous ha classificat els presos polítics en tercer grau. No hi havia gaires dubtes de quina seria la resolució, tenint en compte que ara fa sis mesos la secretaria de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima ja els va concedir la semi llibertat. Ara, un dels arguments per tornar-ho a fer és, precisament, el tems transcorregut des de la darrera vegada i el fet que la majoria ja han complert o estan a punt de complir una quarta part de la condemna. La Fiscalia pot recórrer la decisió i seran els jutges de vigilància penitenciària els que, en primera instància, concloguin si els nou presos polítics catalans poden sortir dels centres diàriament o, si per contra, els hi suspenenen la classificació en tercer grau fins que hagin analitzat les noves circumstàncies. Fa un mes, el Tribunal Suprem va dictaminar contra la semi llibertat de tots ells.

La primera implicació d'aquesta mesura és que els presos polítics podran prendre part en la campanya electoral que comença precisament aquest dijous. A diferència d'altres ocasions en els darrers anys, cap d'ells ha pogut formar part de les llistes ja que estan inhabilitats.

stats