Política 03/11/2019

El franquisme, en el ple del Parlament balear d'aquest dimarts

PSOE, Unides Podem i MÉS volen que es faci públic el reconeixement públic a les víctimes, que van ser "lluitadors" per les llibertats i la democràcia

Ara Balears
2 min
Imatge d'arxiu del Parlament de les Illes Balears. / ISAAC BUJ

PalmaEls partits del Govern balear (PSOE, Unides Podem i MÉS per Mallorca) volen que el Parlament faci públic aquest dimarts el reconeixement a les víctimes del franquisme, "lluitadors per les llibertats i la democràcia".

Després de la recent exhumació de Franco i a uns dies de les eleccions generals del 10-N, la Cambra balear acull en aquesta sessió plenària una proposició no de llei d'aquests partits en la qual s'afirma que la memòria de les víctimes de la Guerra Civil espanyola i la dictadura franquista, el seu reconeixement, reparació i dignificació representen un "inexcusable deure moral" de la vida política.

La iniciativa consta de quatre punts, en el primer dels quals el Parlament "es reafirma" en la condemna a les pràctiques repressives del franquisme que van suposar una "sistemàtica i gravíssima violació" dels drets humans.

Seguidament, el Parlament reprova el negacionisme de la repressió franquista i els discursos xenòfobs, racistes i pròxims als feixistes i contraris als valors constitucionals. En el tercer punt, la Cambra autonòmica fa públic el reconeixement a les víctimes del franquisme, que van ser "lluitadors" per les llibertats i la democràcia.

Finalment, en el quart apartat, el Parlament demana al govern de l'Estat que iniciï les disposicions legals oportunes per declarar nul·les de ple dret les sentències franquistes, a més de declarar il·legals els tribunals franquistes que les van dictar.

També se sol·licita que s'impulsi l'actualització i la reforma de la Llei 52/2007 de memòria històrica, tenint en compte les recomanacions dels mecanismes internacionals de promoció i protecció dels drets humans.

A més, se sol·licita a l'Estat que promogui el restabliment de la dignitat de les víctimes del franquisme mitjançant el reconeixement públic del caràcter de víctima, del seu nom i honor, amb actes commemoratius, homenatges públics i sol·licitud de perdó.

Finalment, es planteja que s'institucionalitzin amb caràcter anual dates d'homenatge i reconeixement per part de l'Estat a les víctimes de la dictadura franquista i l'exili.

Aquesta iniciativa serà la darrera que debatrà el ple aquest dimarts, on també hi haurà altres debats sobre la política general del Govern en matèria cultural, l'inici del curs escolar, la rebaixa dels preus dels menús escolars i les ajudes a l'habitatge a Eivissa.

En l'apartat de les preguntes de control al Govern, Vox demanarà a Francina Armengol a què espera per expulsar MÉS per Mallorca del Govern pel seu suport al procés independentista català. Per part seva, Ciutadans vol saber quines polítiques dels Acords de Bellver no podrà complir l'Executiu autonòmic per falta de pressupost l'any que ve.

stats