Política 15/02/2021

Francina Armengol: "Vivim una dificultat enorme que ha marcat aquesta legislatura"

La cap del Govern ha presidit l'acte de possessió dels tres nous consellers aquest dilluns

3 min
Nou organigrama del Govern balear durant l'acte de presa de possessió dels nous consellers.

Palma"Vivim una dificultat enorme que ha marcat aquesta legislatura", ha declarat aquest dilluns la presidenta del Govern balear, Francina Armengol, durant l'acte de presa de possessió dels tres nous consellers: Mercedes Garrido, al capdavant de Funció Pública i Igualtat; Josep Marí, a Mobilitat i Habitatge, i Miquel Company, a la nova cartera de Fons Europeus, Universitat i Cultura.

En referència als càrrecs que donen el seu relleu –Pilar Costa, Isabel Castro i Marc Pons–, Armengol ha assegurat que "surten tres persones que ho han donat tot". Segons la presidenta, han estat "tres servidors públics íntegres, honests i que s'han sacrificat per estar a l'altura de les circumstàncies". La cap de l'Executiu va anunciar la setmana passada que remodelava la composició del Govern per fer front a la situació derivada de la pandèmia.

Així, Costa deixa de ser portaveu de l'Executiu, funció que complirà a partir d'ara el conseller de Model Econòmic, Iago Negueruela. Quant a la conselleria que encapçalava, Presidència, Igualtat i Cultura, passa a mans de Mercedes Garrido, tret de la Direcció de Cultura, que s'incorpora a una nova cartera, Fons Europeus, Universitat i Cultura. Aquesta conselleria la dirigirà el menorquí Miquel Company.

Per altra banda, el que ha estat batle de Sant Josep, a Eivissa, Josep Marí, serà el relleu de Marc Pons al capdavant de Mobilitat i Habitatge. A més, la Secretaria Autonòmica de Memòria Democràtica i Bon Govern s'integra dins la Vicepresidència i la Conselleria de Transició Energètica i Sectors Productius de Juan Pedro Yllanes.

Objectiu: recuperació econòmica

"En aquests moments, en què estam tombant la tercera onada, el Govern i jo com a presidenta hem pensat que és el moment de centrar molta part del nostre esforç en la reactivació de la nostra economia", ha explicat Armengol durant la seva intervenció. Ara, ha dit, "ha arribat el moment de fer aquesta reorganització del Govern per agafar empenta i continuar reforçant les prioritats", que són "les persones".

La presidenta va mantenir la mateixa posició durant el procés de reflexió i debat intern del PSIB-PSOE, en què ha participat aquest cap de setmana, per fixar les bases del posicionament del partit envers les Illes postpandèmia. Aleshores, Armengol va defensar que la reestructuració del Govern "respon a aquesta aposta per millorar el model econòmic de les Illes".

Per això, segons ha argumentat aquest matí, es crea “una nova conselleria lligada als Fons Europeus, que ha de tenir una empenta forta”. També la Secretaria Autonòmica de Memòria Democràtica “agafa pes amb Sectors Productius”. Un altre dels objectius que es compleixen amb aquest nou Govern és “reforçar l’estructura interna, apostant per l’Administració, que ha de ser més àgil i eficient”. 

Nous reptes

Quant a l'organització interna de les carteres remodelades, el nou conseller de Mobilitat i Habitatge, Josep Marí, ha avançat que en el seu equip "no hi haurà moltes novetats". Per a Marí, la prioritat és "continuar fent inversions" i "reduir el deute" per acabar la legislatura sense endarreriments econòmics.

Per la seva banda, Mercedes Garrido sí que ha afirmat que "hi haurà alguns canvis" en l'estructura de la Conselleria de Funció Pública i Igualtat, com ara la supressió de la Direcció General de Drets i Diversitat. En canvi, la que n'ha estat fins ara consellera, Isabel Castro, passa a ocupar una nova Direcció General, la de Coordinació. Això permetrà reforçar "la cohesió" amb la resta de forces polítiques, segons ha apuntat Garrido.

Finalment, el conseller de Fons Europeus, Universitat i Cultura, Miquel Company, ha subratllat que aquest és "un moment fonamental i clau perquè la recuperació de les Illes sigui justa". Pel que fa al repartiment entre altres territoris, Company ha advertit que "les Balears seran una de les comunitats autònomes cabdals i prioritàries".

stats