Política 20/06/2019

Josu Ternera queda en presó provisional fins que es revisin les ordres d'extradició a Espanya

La fiscalia francesa havia recorregut avui la decisió de deixar en llibertat l'exdirigent d'ETA

Efe
1 min
Josu Ternera als Alps francesos, en el moment de ser traslladat des del jutjat de Bonneville

ParísLa sala d'instrucció del Tribunal d'Apel·lació de París ha ordenat aquest dimecres l'ingrés provisional a la presó de l'històric dirigent d'ETA Josu Urrutikoetxea Bengoetxea, Josu Ternera, fins que s'examinin les peticions de lliurament a la justícia espanyola, segons ha informat la Fiscalia General de París. La pròxima audiència davant la sala d'instrucció tindrà lloc el 26 de juny a les 14.00 hores, segons un comunicat recollit per l'agència Efe.

El ministeri públic, que va notificar a Urrutikoetxea una euroordre i dues demandes d'extradició, havia presentat hores abans un recurs de cassació contra la decisió d'aquest dijous del mateix Tribunal d'Apel·lació de París de posar-lo en llibertat amb mesures cautelars.

Josu Ternera va ser retingut dimecres per la direcció general de la Seguretat Interior (DGSI) de la policia francesa després que el tribunal ordenés la seva excarceració per tal que se li notifiquessin les euroordres contra ell en un termini de 48 hores. Després haurà de tornar a comparèixer davant el tribunal.

Els jutges francesos han demanat a l'Audiència Nacional espanyola que transformi dues de les tres euroordres que pesen sobre l'exmembre d'ETA –per l'atemptat de la caserna de Saragossa i per l'assassinat d'un directiu de Michelin– en una petició d'extradició perquè es tracta de fets anteriors a l'entrada en vigor de l'euroordre del 1993.

Segons han informat a Efe fonts jurídiques, tant aquestes dues euroordres de detenció i entrega com una tercera, per la causa sobre el finançament d'ETA a través de les 'herriko taberna', que va començar el 2002, estaven actives quan es va produir la detenció de Josu Ternera el 16 de maig als Alps francesos.

stats