La Fiscalia Europea carrega contra la fiscal general espanyola per mantenir la investigació del cas Ayuso

L'òrgan comunitari ho considera un "desafiament a la supremacia del dret de la UE"

2 min
Isabel Díaz Ayuso.

Brussel·lesEl mateix dia que la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, és a Brussel·les per a diferents reunions, la Fiscalia Europea ha emès un dur comunicat que crida l'atenció a les autoritats espanyoles pel cas de la venda de mascaretes del seu germà. L'organisme comunitari (EPPO per les seves sigles en anglès) considera que la decisió de la Fiscalia General de l'Estat de dividir la investigació sobre els contractes de venda de mascaretes del germà de la presidenta desafia la "supremacia del dret europeu", perquè impedeix que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea faci la seva feina.

De fet, l'organisme comunitari expressa explícitament "la seva preocupació" pel procediment perquè qui ha resolt sobre el conflicte de competències entre l'òrgan nacional i l'europeu és justament la fiscal general de l'Estat, Dolores Delgado, "parcial en el procediment en curs". El comunicat de la Fiscalia Europea, un organisme que va començar a caminar definitivament el juny del 2021 amb Laura Kovesi com a fiscal general, és especialment dur: "La decisió [de dividir la investigació entre autoritats comunitàries i espanyoles] s'ha pres sense escoltar les dues parts del conflicte". A més, es queixa que la llei espanyola que regula aquest procés no preveu la possibilitat de presentar cap recurs i ho considera "incompatible amb el dret de la UE".

Delgado va decidir que els fiscals europeus investiguessin els presumptes delictes relacionats amb el mal ús dels fons europeus, perquè les mascaretes es van pagar amb fons regionals; i va deixar per a Anticorrupció la relació d'aquest cas amb l'administració espanyola, per possible tràfic d'influències. Cal recordar que Ayuso va admetre que el seu germà havia cobrat una comissió de 55.580 euros, més IVA, per comprar 250.000 mascaretes a la Xina i subministrar-les a l'empresa Priviet Sportive, que al seu torn les va vendre a la Comunitat de Madrid per 1,5 milions.

La Fiscalia Europea és l'entitat independent responsable d'investigar, perseguir i portar a judici els delictes contra els interessos econòmics de la UE, que poden ser diversos tipus de frau, com ara relacionats amb l'IVA, que suposin danys superiors a 10 milions d'euros. També investiga el blanqueig de diners o la corrupció sempre que involucrin fons comunitaris. Fins ara, només les autoritats dels països podien investigar i processar aquests delictes, però des que el juny del 2021 es va posar en funcionament aquest organisme ja ha registrat més de 2.500 denúncies de delictes i ha obert fins a 500 investigacions. La Fiscalia Europea està formada per 22 fiscals de diferents països de la UE; només Hongria, Polònia i Suècia no s'hi han unit i Dinamarca i Irlanda tampoc perquè tenen un acord diferent que els exclou de l'espai de llibertat, seguretat i justícia comú.

Ayuso, que aquest dimeres s'ha reunit amb la presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola, ha assegurat que se sent "indefensa" perquè "no hi ha cas" i ha qualificat el conflicte entre autoritats com una "guerra entre fiscalies". La presidenta de la comunitat de Madrid ha aprofitat també per anunciar que té la intenció d'atorgar la medalla de la comunitat a Volodímir Zelenski, president d'Ucraïna.

stats