Eleccions a Madrid

La justícia madrilenya rebutja retirar el cartell xenòfob de Vox

Respon a la Fiscalia que no suposa un "perill" i que per això no s'ha de retirar de forma immediata

2 min
La candidata de Vox a les eleccions madrilenyes, Rocío Monasterio, durant un míting a Fuenlabrada, al sud de Madrid, amb el líder del partit ultra, Santiago Abascal. Als actes electorals de Vox no se solen complir les mesures de distància pel covid-19.

MadridCop de porta de la justícia madrilenya a la petició de retirar de forma immediata el cartell xenòfob de Vox a l'estació de Sol. El jutjat d'instrucció número 48 de Madrid ha denegat la mesura cautelar que havia sol·licitat aquest dijous mateix la Fiscalia sobre el cartell després d'iniciar una investigació contra el partit ultra per un delicte d'odi. El que fa ara la justícia madrilenya és traslladar la causa a un altre jutjat, el número 53, perquè continuï el procediment per aquest delicte. En concret, la Fiscalia Provincial de Madrid havia demanat retirar no només el cartell de Vox sobre els menors immigrants no acompanyats, sinó també "tots els d'idèntic contingut exposats en qualsevol altre espai publicitari i col·locat per l'anunciant denunciat".

Al cartell s'hi pot veure una senyora gran contraposada a la imatge de qui seria un menor immigrant –i que Vox presenta amb caputxa i la cara tapada–, i una inscripció en què diu: "Un mena, 4.700 euros al mes; la teva àvia, 426 euros de pensió al mes". "Es trasllada no només el suposat import econòmic que costa el manteniment d'un mena enfrontat al d'un pensionista, qüestionant així el seu caràcter ètic i legal, sinó també una imatge física amb prejudicis del menor com una persona estrangera, violenta i delinqüent, atès que aquest és el concepte incorporat amb caràcter general a un individu encaputxat i racialitzat", relata el ministeri públic.

La Fiscalia justifica la presentació de la denúncia i la petició de la mesura cautelar -ara denegada- perquè els menors "no nacionals que no tenen estructura familiar, social i econòmica en territori espanyol" són un col·lectiu "doblement vulnerable". Tant per l'edat com pel "desarrelament" estructural pel seu origen estranger. "No només exigeix més protecció per part de tots els operadors i institucions públiques, sinó que els converteix en un dels grups especialment protegits per la nostra legislació penal davant els atacs contra la seva dignitat per gratuïts i prejudiciosos".

A més, el ministeri públic considera que el dret de Vox a realitzar la propaganda electoral queda igualment protegit, atès que l'espai publicitari contractat i ocupat pel cartell es pot tornar a ocupar amb "propaganda orientada a la petició del vot en campanya". Fonts de la Fiscalia apunten que serà el jutge qui haurà de delimitar si les xarxes socials, per on el partit ultra també ha difós el cartell, es considera un "espai publicitari" i se n'ha de retirar també la imatge.

Rebuig de tots els partits

La Fiscalia va iniciar una investigació d'ofici sobre el cartell dimarts i els partits d'esquerres també van presentar les seves denúncies, i Unides Podem també es va dirigir a la Junta Electoral Provincial. Aquest dijous l'organisme que regula el procediment electoral s'ha limitat a informar el ministeri públic de la queixa presentada, després que el govern espanyol critiqués que no hagués intervingut motu proprio. La dreta ha sigut menys contundent, però també ha rebutjat la campanya de Vox. Aquest dimecres al debat de Telemadrid, la candidata del PP, Isabel Díaz Ayuso, va afirmar que no podia "donar la raó" al partit d'extrema dreta i que la Comunitat de Madrid està obligada per llei a atendre els menors immigrants no acompanyats. Les competències en seguretat, a més, són del ministeri de l'Interior.

stats