Política 21/01/2018

La Fiscalia General de l'Estat anuncia que demanarà l'euroordre al jutge si Puigdemont viatja a Copenhaguen

El magistrat Llarena no veu amb bons ulls la iniciativa

Ernesto Ekaizer
3 min
Puigdemont entrant al Club de Premsa de Brussel·les

MadridLa Fiscalia General de l'Estat ha emès un comunicat en què anuncia que si confirma a través de les seves fonts policials el viatge previst per Carles Puigdemont a Copenhaguen (Dinamarca), previst per a aquest dilluns, demanarà al magistrat del Tribunal Suprem Pablo Llarena una euroordre perquè el detinguin, tal com va avançar l'ARA.

El comunicat es titula 'Actuació de la fiscalia sobre el possible viatge de Carles Puigdemont a Dinamarca'. En set línies i mitja assenyala: "La fiscalia està pendent de confirmació oficial via policial dels moviments de l'investigat Carles Puigdemont per assistir aquest dilluns, 22 de gener, al debat organitzat pel departament de Ciències Polítiques de la Universitat de Copenhaguen. Si hi ha aquesta confirmació, la fiscalia té la intenció d'actuar immediatament sol·licitant al magistrat instructor del Tribunal Suprem que activi l'euroordre de detenció i entrega per demanar a l'autoritat judicial danesa la detenció de l'investigat".

El lletrat de Puigdemont a l'Estat, Jaume Alonso-Cuevillas, ha avisat que el viatge del president cessat i ara diputat en la nova legislatura comporta riscos. Fonts de Brussel·les apunten que Puigdemont podria comparèixer a la Universitat de Copenhaguen per videoconferència.

La sol·licitud de la fiscalia, en cas que Puigdemont finalment faci aquest viatge, no suposa cursar l'ordre perquè és el magistrat del Suprem Pablo Llarena qui té la facultat d'acordar o no la proposta d'emetre-la. El 5 de desembre, el magistrat va resoldre d'ofici, sense el suport ni l'oposició de la fiscalia, retirar l'euroordre i, al mateix temps, cancel·lar l'ordre internacional de detenció, sol·licituds cursades contra Puigdemont i els quatre exconsellers que no van acudir a la citació judicial de la magistrada de l'Audiència Nacional Carmen Lamela. Tots cinc es van instal·lar a Bèlgica davant la possibilitat de ser empresonats.

Fonts jurídiques assenyalen que el magistrat Llarena difícilment tramitarà, en cas que hi hagi el viatge i que la fiscalia ho demani, l'esmentada euroordre. La fiscalia ha estudiat la legislació danesa i ha fet consultes amb experts, segons els quals Dinamarca castiga un delicte semblant al de rebel·lió, la separació d'una part del territori nacional, amb pena de cadena perpètua revisable.

D'aquesta manera es compliria amb Dinamarca, a diferència del cas de Bèlgica, el requisit de la "doble incriminació" –que sigui delicte a tots dos països, a Espanya i Dinamarca– per aconseguir la detenció i l'extradició. Però el magistrat Llarena insistiria, segons les fonts consultades, a avançar en el seu pla d'instrucció i deixar per més endavant el fet de posar el focus sobre Puigdemont.

Altres fonts assenyalen que si efectivament es fa el viatge aquest dilluns, no hi hauria prou temps per materialitzar la sol·licitud de la fiscalia, que hauria de ser aprovada pel magistrat Llarena.

Interlocutòria sobre Forn i Sànchez

El magistrat Llarena va donar trasllat finalment divendres a la Fiscalia i a totes les parts personades perquè informin sobre els escrits dels diputats Joaquim Forn i Jordi Sànchez del passat divendres 12 de gener, en el qual han sol·licitat la seva llibertat. El magistrat els ha donat cinc dies de termini, que vencin el proper dimecres, dia 24. Per tant, a partir d'aquesta data, Llarena dictarà la resolució.

Normalment, quan es tracta d'una petició de llibertat en causes amb presos, es proveeixen els escrits amb celeritat. La setmana que s'ha pres la secretaria del Tribunal Suprem per donar el citat trasllat és un indicador més que el magistrat no té cap intenció de deixar-los en llibertat.

Precisament, el trasllat dels escrits a les parts es va produir tres dies després que la defensa de Forn presentés, el passat dimarts 16 de gener, un escrit en què sol·licitava al magistrat que donés trasllat d'aquesta sol·licitud, havent passat quatre dies des de la presentació dels escrits, el dia 12.

Daniel Pérez-Esqué, lletrat de Forn, també demanava que es donés trasllat de l'escrit de la Fiscalia del 22 de desembre passat en la qual es demanava incorporar a la causa del Suprem el major Josep Lluís Trapero i a Josep Maria Jové per la seva presència "inescindible" dels fets investigats. El lletrat es queixava de la manera de proveir els escrits i insinuava que el magistrat proveeix segons la seva conveniència estratègica.

stats