06/04/2018

La Fiscalia de Schleswig-Holstein estudia una possible extralimitació dels jutges alemanys en valorar si hi va haver violència

1 min
Imatge de la presó de Neumünster, on des de fa una setmana hi ha tancat el president de la Generalitat, Carles Puigdemont.

MadridL'oficina del fiscal general de Schleswig-Holstein, segons fonts de la fiscalia espanyola, està considerant la possibilitat de presentar recurs contra l'ordre d'extradició emesa -i suspesa mentre duri el procediment- en la qual s'inadmet de pla el lliurament de Carles Puigdemont pel delicte de rebel·lió (472 del Codi Penal espanyol). Seria, segons aquestes fonts, una empara davant del Tribunal Constitucional alemany.

Tot i que Espanya no és part de la causa, la resolució de l'Audiència Territorial de Schleswig-Holstein afecta la posició de la fiscalia territorial, que es va pronunciar a favor d'impulsar l'extradició per rebel·lió i malversació. Les fonts consultades assenyalen que l'extralimitació de competència a invocar es justificaria en l'article 2.4 de l'acord marc de l'euroordre, de juny del 2002. L'article 2.2 enumera 32 delictes subjectes a extradició exprés, però el 2.4 es refereix a uns altres delictes.

"Per als delictes diferents dels esmentats en l'apartat 2, el lliurament pot supeditar-se al requisit que els fets que justifiquin l'emissió de l'ordre de detenció europea siguin constitutius d'un delicte respecte del dret de l'estat membre d'execució, amb independència dels seus elements constitutius o la seva qualificació". La precisió "amb independència dels seus elements constitutius o la seva qualificació" és la que s'hauria saltat, segons fonts consultades per ARA, la sala primera de l'Audiència Territorial de Schleswig-Holstein.

Per què? Perquè ha qualificat el delicte d'alta traïció (81, 82 i 83) del Codi Penal alemany com no homologable al de rebel·lió. L'argument: els fets presentats per l'euroordre del magistrat instructor Pablo Llarena com a delicte de rebel·lió no tenen l'element del tipus a Alemanya: la violència o amenaça de violència.

stats