Política 19/12/2018

El finançament dels consells i el deute: els ariets de l'oposició contra Cladera

PP, El Pi i Cs coincideixen a demanar més recursos per a emergències

J. R.
2 min
La consellera Catalina Cladera a la sala de plens del Parlament

PalmaAquests dimarts a primera hora s'ha iniciat la segona jornada de debat dels pressupostos al Parlament. El primer debat de les més de 12 hores de tasca parlamentària que s'esperen aquest dimecres ha tractat del pressupost per a la Conselleria d'Hisenda i Administracions Públiques que gestiona la socialista Catalina Cladera.

Cladera ha hagut de fer front a les crítiques del diputat del PP Antoni Camps, que ha explicat que el Govern ha gestionat "4.116 milions més que en tota la legislatura anterior". El conservador ha insistit que "el Govern ha fracassat en la reducció del deute". Així mateix, ha demanat en què calen més recursos per als ajuntaments i ha demanat també per les bestretes, unes referències de recursos des del Govern balear als consells insulars. A més, Camps ha coincidit amb Jaume Font, d'El Pi, i amb Xavier Pericay, de Ciutadans, a demanar més recursos per al personal d'emergències, que també depenen de Cladera.

La consellera ha reconegut que el Govern, tot i que ho tenia previst, no ha pogut mantenir el deute en termes absoluts perquè ha hagut de fer front al pagament de 43 milions d'euros en ajudes per la comarca del Llevant i també a 133 milions per pagar indemnitzacions de sentències desfavorables. Així i tot, ha explicat que han aconseguit estabilitzar aquesta xifra i aturar la tendència a l'alça i que, en tot cas, el deute s'ha reduït en relació amb el PIB, que és la manera en què tant l'Estat com la Comissió Europea estableixen els objectius de dèficit.

Cladera ha destacat la tasca per "recuperar oposicions després de deu anys de no fer-ne a la Comunitat Autònoma" i ha criticat la "incoherència i poca credibilitat amb el que vol fer amb l’Impost de Turisme Sostenible perquè fa esmenes per reduir-lo alhora que fan esmenes per dir en què s’ha d’invertir".

El president d'El Pi, Jaume Font, ha assegurat que l'administració de les Illes Balears "som simples comptables", en el sentit que no tenim més remei que quadrar els comptes en matèria de despesa i dèficit, però que gestionam menys recursos dels que correspondrien si tinguéssim els convenis amb l'Estat, el sistema de finançament i el Règim Especial que cal i que tenen altres comunitats com la canària.

Biel Barceló, de MÉS per Mallorca, també ha criticat que no s'hagin fet nous convenis amb l'Estat però posa en valor algunes pròrrogues, al seu judici insuficients, com la que ha permès fer el Centre Bit de Menorca. El diputat ecosobiranista també s'ha lamentat que durant aquesta legislatura no s'hagi pogut pactar un nou REB ni reformar el sistema de finançament. “Ni Montoro ni Montero”, ha dit, en referència als ministres d'Hisenda espanyols, conservador i socialista, que han conviscut amb el Govern balear durant aquesta legislatura.

stats