Política 17/03/2018

“Antoni, Miquel i Fina: prescindir dels tres lideratges de MÉS seria un error”

Fina Santiago insisteix tot el temps en el mateix argument, l’empra per erigir-se en única candidata a les primàries a MÉS

Aina Vives
6 min
FINASANTIGO: “Antoni, Miquel
 I Fina: prescindir Dels tres lideratges De MÉS seria
 Un error”

Fina Santiago insisteix tot el temps en el mateix argument, l’empra per erigir-se en única candidata a les primàries a MÉS en què, ara per ara, es disputa el lloc amb el president del Consell de Mallorca, Miquel Ensenyat.

Quan vàreu pensar ser candidata?

Jo vaig començar a pensar que podia ser candidata quan Biel Barceló va anunciar que no ho seria. Primer ho va dir internament i després, externament. Quin és el meu plantejament ara, o quin era abans, perquè no l’he variat? Hi ha moltes possibilitats que Antoni Noguera pugui tornar a ser batle durant quatre anys, per tant, s’ha de mantenir en aquest càrrec. Allò normal és que Miquel Ensenyat vulgui ser el candidat al Consell per defensar la gestió que ha fet i perquè allò habitual és voler tancar cicles de vuit anys com a mínim. I qui s’ha de presentar al Parlament? Pens que, ara que no hi és Biel, la persona que s’identifica més amb el Govern i amb el Parlament som jo. Des d’aquest moment, vaig començar a parlar amb gent per saber com veien aquesta possibilitat i molta gent de MÉS creu que el millor cartell és Antoni, Miquel i Fina.

Així que Ensenyat us va deixar descol·locada?

A mi em sorprengué Miquel, un dissabte, anunciant la seva candidatura, i a partir d’aquí vaig continuar parlant amb gent. Primer ho vaig anunciar en consell polític i després en roda de premsa i vaig dir que no en parlaria fins després d’aquesta assemblea.

I per què esperar per parlar-ne?

Perquè crec que havíem d’estar centrats en l’assemblea i no haviém de pensar en candidats, i perquè pensava que els protagonistes havien de ser els possibles coordinadors de MÉS, com ha estat, i no s’havien de mesclar ambdues coses.

Creis que encara hi ha possibilitats d’acord amb Antoni, Miquel i Fina?

Jo crec que sí perquè la cultura de MÉS és una cultura de consens, d’arribar a acords. Hi ha molta gent que m’ha dit: ‘No ens facis triar entre Miquel i Fina’. I, segurament, a ell també li ha arribat. De moment, el que hi ha damunt la taula són dos precandidats -perquè les primàries encara no s’han convocat- a presidir la llista que va al Parlament.

Balboa comparteix bicefàlia amb Busquets, es va dir que volien preparar-lo com a possible candidat a les llistes del Consell.

No en tenc informació. De moment, si Miquel no es presenta al Consell, no hi ha cap candidat ni candidata.

Em pos en la pell d’un militant de MÉS. Per què he de votar Fina Santiago i no Miquel Ensenyat?

Crec que la militància de MÉS li ha de demanar a Miquel per què no vol mantenir la seva candidatura al Consell Insular i per què no ha de defensar la gestió que ha fet. Crec que aquesta és la pregunta que Miquel ens ha de contestar a tots els militants i a tots els simpatitzants de MÉS. Per la meva trajectòria política, tothom entén que em presenti al Parlament. Seria estrany que em presentàs a l’Ajuntament. La pregunta aquesta de “per què som diferents?” Primer de tot, cadascú ha de defensar la gestió que ha fet: la gestió al Govern, la gestió al Consell i la gestió a l’Ajuntament, i, a més, crec que ell té més motius per defensar-la perquè és el president del Consell. I crec que Miquel no pensa que és més important el Govern de les Illes que el Consell perquè aquest no és el discurs de MÉS, ni és el pensament polític de MÉS. Precisament, a la darrera assemblea, el que vàrem decidir fou promocionar el Consell de Mallorca perquè és l’autèntic govern de l’illa de Mallorca i aspiram que els mallorquins i mallorquines el vegin com el veuen els menorquins i menorquines, com això, l’autèntic govern de l’illa. I això s’ha de liderar des del coneixement i des del pensament polític. És una pregunta que Miquel ha de respondre. Prescindir d’aquests tres lideratges és un error de MÉS. Si cadascun de nosaltres lideram allò que coneixem no hauríem de fer triar als militants.

Heu demanat a Miquel que es retiri?

No, no li he demanat. En el moment que es convoquin les primàries hi haurà aquest debat. Jo crec que prescindir d’un dels tres és perdre patrimoni de MÉS. Som a un pas de les eleccions, no tenim temps de crear lideratges nous. A més, tenim molts batles i batlesses que han de defensar la seva gestió als municipis, que han de tancar cicles. Necessitam vuit anys per tancar cicles i tancar polítiques. Molts de batles que es podrien presentar al Consell els hem de continuar presentant als municipis per tancar aquests cicles polítics i defensar les polítiques que han fet.

Un del dos guanyarà i l’altre perdrà. L’integraríeu a la vostra llista. Heu decidit què fareu?

No, no és que jo el volgués integrar, és que crec que s’ha de presentar al Consell. No crec que el seu lloc sigui el número dos de la meva llista, crec que ha de ser el president del Consell de Mallorca. A més, s’han ampliat competències i, per tant, tindrà més pes i presència dins l’illa, el territori important.

Vós anàveu de segona de Biel Barceló, considerau que hauria d’haver deixat l’escó?

No, jo crec que no. Biel va dimitir dels càrrecs de vicepresident i conseller de Turisme i va dir públicament que no havia d’haver acceptat el viatge a Punta Cana pagat per una empresa. Biel és electe al Parlament, va cometre una errada però no ha comès cap delicte. Estic contenta que continuï. A més, a mi m’hauria agradat que s’hi hagués dedicat al 100% i no hagués pres la decisió de compaginar el treball i el Parlament. El nostre grup parlamentari necessita gent amb experiència. Crec que no havia de tancar la porta a la política per aquest error.

Ruth Mateu ara forma part de l’executiva i està investigada. Considerau que un partit com MÉS ho ha d’acceptar?

El nostre codi ètic diu que les persones que estan imputades o investigades han de posar el seu càrrec a disposició del partit. Ruth ho va fer fins i tot abans d’estar investigada i això l’honora. Va dimitir del càrrec de consellera de Cultura i Esports. Ella, amb el dret individual que té de presentar-se a l’executiva ho ha fet i ho ha sotmès a l’assemblea, i l’assemblea sobiranament li ha dit que sí, que la vol tenir a l’executiva. L’assemblea està per sobre d’una executiva i d’un consell polític. Si em demanau què hauria fet jo... Ruth ha pres una decisió absolutament legal i reglamentària. Som molts els qui tenim moltes ganes que aquest procés s’arxivi i que tots surtin desimputats. Ruth té molts companys a MÉS i amics. Però nosaltres no som un grup d’amics. Nosaltres hem de tenir pensament polític, hem de pensar que les accions que facem individualment i col·lectivament tenen una traducció política i, per tant, jo crec que hauria estat millor que Ruth esperàs a ser desimputada, i una vegada desimputada s’hauria pogut presentar a les primàries si tenia temps, o, si es conformen governs progressistes el 2019, hi hauria pogut ser perquè és una persona vàlida que coneix l’administració. El més correcte políticament és que hagués esperat la desimputació.

Us veis com a presidenta del Govern?

Sí, sí. Jo som funcionària de l’Administració Pública, sempre he estat lligada a les polítiques de govern, no a les municipals ni a les insulars, sinó a les de govern. Tot i que la gent m’associa a serveis socials, tenc opinió sobre molts altres temes que s’estan gestionant a la nostra Comunitat Autònoma. Al consell de govern pots opinar sobre tot. He estat parlamentària i he pogut mostrar públicament la meva capacitat d’anàlisi política. La gent em coneix, m’identifica. No som de les polítiques que estan més mal valorades. Si m’ho haguéssiu demanat fa vuit anys us hauria dit que no, i ara us diré que sí.

Si no guanyau les primàries us retirareu?

Jo vaig dir que em retirava i miri on som. Per això, seré prudent. El que és clar és que si no guany les primàries em retiraré, i em sap greu perquè pareix una derrota, si et retires.No és una derrota, és una elecció entre unes persones. Aquesta paraula, retirada, sona com una derrota , i no em sentiria derrotada.

stats