Política 21/02/2018

Fina Santiago confirma la seva candidatura per liderar MÉS

La consellera de Serveis Socials s'enfrontarà al president del Consell de Mallorca, Miquel Ensenyat, que va anunciar la seva candidatura dilluns

Jaume Ribas
2 min
Fina Santiago durant la presentació de la seva candidatura a la seu de MÉS del carrer General Riera.

PalmaFina Santiago ha confirmat aquest dimecres la seva candidatura a les primàries de MÉS per liderar la llista electoral de la formació a les properes eleccions autonòmiques. "Sóc la millor candidata per repetir govern progressista", ha assegurat. L'actual consellera de Serveis Socials competirà amb el president del Consell de Mallorca, Miquel Ensenyat, que dilluns va anunciar també la seva precandidatura.

L'expectació mediàtica a la seu de MÉS del carrer General Riera era màxima aquest matí. Santiago havia rebutjat fer declaracions després que Ensenyat es postulàs com a candidat i ha esperat a la roda de premsa d'avui per confirmar la seva voluntat d'encapçalar la llista electoral de la formació ecosobiranista.

Segons ha dit, la consellera descarta jugar un paper important a l'Assemblea de MÉS que se celebrarà els dies 9 i 10 de març, abans de les primàries. Santiago també ha descartat la possibilitat d'integrar-se en la candidatura d'Ensenyat i ha emfatitzat que encara que hi pugui haver una negociació per cercar el consens, ella "vol ser candidata".

La situació ideal, segons la consellera, seria que els "lideratges consolidats" a les diferents institucions fossin els caps de cartell de la formació: Toni Noguera a l'ajuntament de Palma, Miquel Ensenyat al Consell de Mallorca i ella a la presidència del Govern balear.

MÉS preveu celebrar primàries després de l'Assemblea, en els mesos de maig o juny. D'aquesta manera, la formació vol tenir l'estructura i els candidats a punt amb aproximadament un any de marge per afrontar les eleccions autonòmiques, insulars i municipals que se celebraran la primavera del 2019.

Dona, no independentista i gestora amb experiència

Fina Santiago ha volgut marcar com a candidata. “Ja és l'hora dels lideratges de dones dins MÉS, ja toca”, ha afirmat. També ha recordat que tots els caps de cartell del Bloc, de la posterior coalició PSM-Iniciativa i, després, de MÉS han estat homes.

La consellera també ha volgut marcar perfil ideològic: “no sóc una dona independentista, però sí que puc definir-me com a sobiranista i com una persona que defensa els interessos del país”, ha afirmat.

Santiago també ha reivindicat la seva experiència parlamentària i en els governs de progrés: "tenc capacitat de gestió, de lideratge, de treball en equip, de negociació i de gestió d'un Pacte", ha afirmat la consellera.

La precandidata ha comparegut davant un decorat on, precisament, s'hi podien llegir les expressions “feminitzar la política”, “defensa del país” i “#experiència”, entre d'altres.

"M'hagués agradat ser vicepresidenta"

Fina Santiago també ha valorat la situació política de MÉS des del relleu de Biel Barceló a la vicepresidència del Govern i la conselleria de Turisme. La consellera ha dit que "li hagués agradat ser vicepresidenta després de la renúncia de Biel Barceló" i ha explicat que el debat que es va produir dins MÉS era si la persona que assumís la conselleria de Turisme havia d'assumir també la Vicepresidència, com finalment va passar amb Bel Busquets, o si es podien deslligar aquests dos càrrecs.

Santiago també ha valorat que és la consellera "amb més experiència" i la millor representant de MÉS al consell de govern que presideix Francina Armengol. Sobre l'actual Vicepresidenta i coportaveu de MÉS, Bel Busquets, Santiago ha dit que seria "millor per mantenir la horitzontalitat de MÉS" que les persones coordinadores o portaveus de MÉS no assumissin càrrecs al Govern. "A vegades els partits necessiten matisar les postures del Govern", ha dit.

stats