Política 15/02/2018

Podem, amb el feminisme a peu de carrer

Les diputades al Congrés per Unidos Podemos, Sofía Castañón i Ángela Rodríguez, han fet una xerrada sobre feminisme a Palma

Ara Balears
2 min
_DSC6203-1

PalmaLes diputades d'Unidos Podemos, Sofia Castañon i Ángela Rodríguez, han participat en una xerrada, convidades per la Secretaria de Feminismes d'aquest partit a les Illes.

Les diputades han destacat que als carrers la lluita és més viva que mai i "que el nostre objectiu ha de ser el de de traslladar-la amb la mateixa intensitat a les cambres de representació.

La seu de Podem a Palma ha estat l’escenari de la xerrada, a la qual han assistit molts càrrecs, militants i simpatitzants.

La diputada Sofia Castañón ha començat la seva intervenció destacant que el fet que les dones no tenen en la pràctica els mateixos drets que els homes és una evidència, ja que s'incompleixen lleis com la d’igualtat de 2004: “Estam relegades a l'àmbit domèstic i privat, la qual cosa implica desigualtat a l'hora de treballar, distribuir les tasques i fins i tot exercir la política”.

Ha volgut remarcar l'error de molta gent de pensar que, quan es parla de feminisme, s'està parlant de temes menors, perquè, com ha dit, “parlar de dependència, igualtat o sanitat sembla poc important al costat de qüestions territorials o macroeconòmiques, però no és en absolut així”, i ha recordat que es tracta de qüestions que afecten la meitat de la població.

Respecte de la vaga feminista d'aquest proper 8 de març, que els darrers anys ha provocat una mobilització social molt alta, Castañón ha defensat, respecte d'aquelles que no es volen aturar, que “allò important no és quantes s'aturin, sinó quanta consciència es creï. Si el 8 de març en algun moment totes les dones es plantegen això, estam canviant la realitat. Anim a totes que pareu i a tots que faceu possible que les dones parem”.

Pacte d'Estat contra la violència masclista

En el seu torn, la diputada gallega Ángela Rodríguez ha parlat del Pacte d'Estat contra la violència masclista: “Ha estat paradigmàtic del canvi polític i de la força que té el moviment feminista, i de com les institucions han quedat molt enrere respecte del que passava al carrer”. Segons ha explicat, es va apreciar la necessitat d'aquest Pacte “perquè es va entendre des de tots els partits que alguna cosa greu passava amb les dones”.

Allò important, ha dit, són les moltes mobilitzacions, moviment a les xarxes socials i la quantitat de dones que s'han anat acostant a aquest discurs feminista, ja que “fa uns anys moltes no entenien de què parlàvem”.

Segons Rodríguez, les polítiques proposades per Podem “han estat un gir copernicà pel que fa a les polítiques que s'havien fet en aquest país”. El problema respecte del pacte, ha dit, rau en el fet que “el PP i el PSOE solament volien canviar punts que únicament tinguessin a veure amb la violència masclista; no volien lleis d'igualtat, malgrat que la desigualtat econòmica és la més forta entre homes i dones”.

Finalment, ha volgut incidir en la importància de la dotació que es doni a la llei i quan es doni, un aspecte que ha lamentat: “Encara no s'han aconseguit ni data ni diners, i avui dia continua sense haver-hi ni una mesura en marxa. No han fet absolutament res”. Per Rodríguez, el pacte “no canvia la realitat de les dones que sofreixen la violència masclista”.

stats