Governabilitat a l'Estat
Política 29/08/2022

Feijóo: "Espanya no es pot desgastar per evitar que no es desgasti un president"

El líder del PP denuncia que Sánchez es vanti de no tenir interlocució amb ell

3 min
El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, en roda de premsa a la seu de Génova

MadridAlberto Núñez Feijóo, convertit en l'enemic número 1 de Pedro Sánchez, s'ha defensat aquest dilluns i ha contraatacat. "Espanya fa massa temps que dedica esforços a protegir la imatge d'un espanyol. El país no es pot desgastar per evitar que es desgasti un president. Si s'ha de desgastar un govern perquè no es desgasti un país, que es desgasti fins a les últimes conseqüències", ha afirmat el president del PP en una mena d'embarbussament des de la seu del carrer Génova de Madrid. El cap de l'oposició ha volgut comparèixer amb motiu de la represa del curs polític i sortir al pas d'una pluja de declaracions de ministres i càrrecs del PSOE els últims dies orientades a desqualificar-lo. "Els insults són l'acreditació de la pitjor política possible", ha afegit Feijóo.

El polític gallec ha tornat a allargar la mà al govern espanyol per a "qüestions estratègiques" i ha lamentat que, segons el seu parer, Sánchez només en vulgui acordar amb els socis de la investidura. "La preferència de Sánchez és portar Espanya a una llibertat condicionada pels que no creuen en Espanya", ha criticat, i ha esmentat Podem, Esquerra i EH Bildu. Feijóo ha denunciat que el líder del PSOE vulgui "aïllar" el seu partit de la governabilitat pensant que li aportarà rèdits electorals i ha censurat que l'horitzó del president espanyol siguin les eleccions autonòmiques i municipals primer i les generals després. El seu horitzó, ha assegurat, és anar "més enllà" i oferir una "alternativa", però fent propostes des de l'oposició en un moment econòmicament i socialment delicat.

"Per parlar del futur d'Espanya, Sánchez no m'ha trucat mai. He vist que en presumeix públicament, de no tenir intenció de parlar amb el principal partit de l'oposició. Bé, és la seva responsabilitat", ha continuat el president del PP, que fa uns quants dies va demanar que el cap de l'executiu comparegués al Senat per abordar una tardor que els seus propis ministres han vaticinat de "complicada". Si bé el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, ha dit aquest cap de setmana des del Vaticà que no hi havia "cap problema" per debatre-hi, la portaveu de l'executiva del PSOE i ministra d'Educació, Pilar Alegría, ha rebaixat les expectatives de Feijóo i l'ha derivat a les sessions de control a la cambra alta. La primera serà la setmana vinent.

El pla d'estalvi energètic

El líder del PP ha defensat que el seu partit votés en contra la setmana passada del decret d'estalvi energètic i ha tornat a prometre que enviarà una proposta al govern espanyol de cara al pla de contingència que s'ha de passar a Brussel·les. No n'ha volgut avançar gaires detalls, però sí que ha apuntat que cal que totes les administracions –estatal, autonòmiques i municipals– redueixin el consum d'energia. I ha aprofitat l'avinentesa per recordar que aprimar l'estructura del govern espanyol també hi ajudaria. "Mai em sentiran dir que reduir ministeris, secretaris d'estat i assessors i controlar els viatges amb Falcon resolgui tots els problemes, per descomptat que no. Però, sincerament, sí que crec que el govern més car de la història democràtica d'Espanya té molt poca autoritat per demanar que els ciutadans s'estrenyin el cinturó".

De moment, la vicepresidenta tercera del govern espanyol, Teresa Ribera, ha convocat els grups parlamentaris aquest dijous per abordar el pla. Feijóo espera que després pugui negociar bilateralment amb l'executiu les propostes. Precisament, la també ministra de Transició Ecològica ha assegurat aquest dilluns en una entrevista a El Mundo que les famílies i empreses no es veuran obligades a aplicar restriccions en el consum de l'energia, cosa que per al líder del PP suposa "derogar a través dels mitjans de comunicació" el decret que va convalidar el Congrés la setmana passada, en què s'estableix el màxim de 27 graus als termòstats –no a les llars– i l'apagada de l'enllumenat dels aparadors a les deu de la nit.

Díaz afirma que el sostre de despesa no preveu més pressupost per a Defensa

Si en una matèria el PP i el PSOE sí que poden posar-se d'acord és a l'hora d'apujar la despesa en Defensa, acordada en el marc de la cimera de l'OTAN del juliol. En canvi, Unides Podem hi expressa recels i aquest dilluns ho ha fet la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, que en una entrevista a la Cadena SER ha apuntat: "Al sostre de despesa que vam negociar abans de l'estiu no hi havia l'increment del pressupost de Defensa". Un augment que s'ha d'acostar als 1.000 milions d'euros, segons va anunciar Sánchez. Feijóo s'ha mostrat convençut que Díaz haurà de "corregir" les seves paraules perquè no pot "desautoritzar" el president espanyol i la portaveu del PSOE, Pilar Alegría, ha assegurat que el seu partit complirà amb la seva "paraula" en aquest sentit.

stats