Política 16/03/2018

Les famílies monoparentals amb més d’un fill es consideraran nombroses

L’avantprojecte de la Llei de suport a les famílies blinda les prestacions per als més vulnerables

Sabrina Vidal
2 min
Les famílies amb tres fills, prop de 22.000 a Balears, són considerades famílies nombroses segons la llei estatal. Ara també ho seran les monoparentals amb més d’un fill.

PalmaEls mateixos drets “o, com a mínim, els principals”, els mateixos descomptes en educació o aeris i el mateix tracte administratiu. Les 9.800 famílies monoparentals de Balears, amb un adult i dos o més menors, seran considerades famílies nombroses i s’afegiran a les 22.000 que ja hi ha registrades. “Serem una de les poques comunitats que ho reconeixeran”, va explicar Fina Santiago, consellera de Serveis Socials, durant la roda de premsa posterior al Consell de Govern.

És una de les principals novetats que presenta l’avantprojecte de la Llei de suport a les famílies que s’ha donat a conèixer abans d’iniciar la tramitació parlamentària.

L’esborrany defineix com a prioritàries les famílies en què hi ha persones en situació de dependència o amb alguna discapacitat; aquelles famílies que estan en situació de vulnerabilitat econòmica, com és el cas dels beneficiaris de la renda social garantida o la renda mínima d’inserció o subsidi d’atur; les famílies en risc social i víctimes de violència masclista, i, finalment, les famílies nombroses i les monoparentals amb més d’un fill al seu càrrec.

L’avantprojecte recull, ordena i crea prestacions i serveis que han d’anar destinats a aquestes famílies segons un únic marc normatiu. “No és res que no s’estigui fent ara”, explica Santiago, i afegeix que la diferència és que “les coses que es fan són fruit de la voluntat política i amb aquesta llei seran obligatòries”. La consellera va posar com a exemple les mesures fiscals: “Obligarem el Govern a reflectir els beneficis fiscals per a aquestes famílies a la llei dels pressupostos, especialment pel que fa a l’accés a l’habitatge, a la conciliació laboral i familiar i a les ajudes per a l’esport o per al menjador”.

Dins l’àmbit social també es recull l’obligatorietat legal de l’atenció primària gratuïta per a les famílies necessitades, així com ajudes per emergències, entre d’altres.

L’executiu, a més, tindrà l’obligació de tenir un fons econòmic per a l’adaptació a l’habitatge per a persones amb discapacitat o dependència i un altre ajut per als menors orfes per qüestions de violència masclista.

Beneficiaris

Allò que no inclou l’avantprojecte és la definició de la família, una tasca a la qual Santiago ha dit que “no m’hi atreviria a causa de la diversitat”. El concepte subjectiu de família “és molt extens”, i allò important que té en compte la llei “és la relació” que hi ha entre els seus membres. “El que volem és que tothom se’n beneficiï tant com sigui possible”.

La Conselleria ha comptat 22.000 famílies nombroses, 9.800 de monoparentals amb més d’un fill i 2.500 en situació de risc social. De nuclis familiars que tenen alguna persona al seu càrrec amb més d’un 40% de discapacitat n’hi ha prop de 15.000; amb una discapacitat de grau 2, 6.800, i de grau 3, 10.000.

La Llei del PP

El dimarts vinent, el Parlament debatrà un projecte de Llei de suport a la família i a la maternitat per iniciativa del Partit Popular. Santiago l’ha definit com a més extensa i amb un contingut més “conservador”, davant la del Govern, que “té un caràcter administratiu”.

stats