Política 19/10/2021

L'extrema dreta queda tota sola amb l'esmena a la totalitat de la llei d'educació

MÉS per Mallorca ha abandonat el ple i no ha participat en el debat

3 min
Imatge dels escons buits de MÉS per Mallorca durant el debat de l'esmena a la totalitat de la llei d'educació de Vox.

PalmaL'extrema dreta ha quedat aquest dimarts tota sola en el Parlament amb l'esmena a la totalitat de la llei d'educació. Només Vox –i l'exdiputat de Ciutadans Maxo Benalal, ara no adscrit– ha donat suport a la seva iniciativa, mentre que el PP i Ciutadans han optat per l'abstenció i el PSIB, Podem, El Pi i el grup mixt hi han votat en contra. Pel que fa a MÉS per Mallorca, els diputats de la formació ecosobiranista han sortit del debat i han deixat els seus escons amb camisetes verdes en senyal de suport a la comunitat educativa.

El portaveu de Vox, Jorge Campos, no ha sorprès i ha exhibit l'argumentari habitual del partit d'extrema dreta. Campos ha considerat que l'ensenyament a les Balears és "una màquina d'adoctrinament ideològic al servei del socialisme" i ha ironitzat al llarg de tota la seva intervenció, en la qual també ha fet una exaltació de la meritocràcia. "Hi ha un 40% d'atur juvenil, però tots són ben resilients, amb perspectiva de gènere i en català", ha dit, a més d'acusar els joves de ser "victimitzats i aviciats" i de no tenir esperit crític. A més, el diputat d'extrema dreta ha criticat que l'escola pública tingui primacia, encara que com a dada ha portat precisament que només una tercera part dels alumnes està a la concertada. Altres punts de crítica, que Campos ha reiterat sense èxit durant la legislatura, han estat la imposició del català i la intromissió en la vida privada dels infants mitjançant l'educació sexual.

Per part seva, el conseller d'Educació, Martí March, ha reconegut la feina de tots els grups parlamentaris que han presentat esmenes parcials per treballar aquesta norma i que es pugui aprovar "amb un consens de mínims". March ha acusat Campos de fer exhibició de la seva "desinformació" i "desconeixement", i de "menysprear" la feina de tots els grups polítics que han gestionat l'àrea d'educació. El conseller ha lamentat el "sectarisme" de l'extrema dreta, així com el seu "rebuig malaltís" del català. "Funcionen amb clixés i desconeixen la realitat educativa de les Balears", ha afegit, i ha reivindicat els elements de pacte, com l'Estatut, la Llei de normalització i el Decret de mínims. Segons March, l'esmena a la totalitat de Vox és "un rebuig al model constitucional de l'Estat de les autonomies".

March ha reivindicat que, amb la llei educativa, el Govern "posa en valor la capacitat d'exercir les seves competències" i ha afirmat que "les comunitats autònomes també són estat". "És el moment de fer una segona descentralització", ha apuntat, en referència al fet que "l'autonomia dels centres" ha de ser una estratègia bàsica del segle XXI" i a una descentralització a escala territorial que impliqui més els consells i els ajuntaments. Quant al català, el conseller ha defensat que la llei reconeix la "realitat plurilingüe" de les Balears, encara que no és una norma "de llengües".

Pel que fa als partits que han votat en contra de l'esmena de l'extrema dreta, la diputada de Podem Gloria Santiago ha criticat els partits de la dreta que, segons ha dit, no tenen res a veure "amb la conquesta de cap dret social ni amb les millores educatives d'aquest país". D'altra banda, la diputada d'El Pi Lina Pons ha recordat que "la llengua que pateix a les Balears és la pròpia" i ha lamentat que l'extrema dreta faci una mescladissa ideològica "agosarada i perillosa". "El discurs de l'odi ens passarà factura a tots, a vostès també", ha afegit, a més de qualificar Vox d'"experiment delirant" i de retreure'ls la manca de respecte "en el fons i les maneres". El portaveu de Més per Menorca, Josep Castells, també ha fet referència als atacs al català de Campos i ha recordat que l'Estatut "dona el dret de conèixer les dues llengües als ciutadans". "Aquest tema s'ha de veure des de la perspectiva dels drets més que parlar d'imposicions, perquè els ciutadans de les Balears estiguin en peu d'igualtat. El sistema educatiu pot garantir això", ha apuntat.

El diputat del PSIB Enric Casanova ha lamentat que el PP i Ciutadans hagin optat per l'abstenció i ha remarcat que amb aquest gest "estan blanquejant la ultradreta". Aquesta afirmació ha molestat tant la representant del PP en aquest debat, Marga Duran, com la portaveu de Ciutadans, Patricia Guasp. Les diputades de la dreta han coincidit a reclamar que el castellà també tingui la consideració de llengua vehicular de l'ensenyament, i Guasp ha reclamat la llibertat dels pares per elegir la llengua de l'educació dels fills fins als set anys, moment en el qual podria començar l'aprenentatge de les dues llengües. A més, el PP i Cs també han defensat la llibertat de les famílies per elegir centre educatiu.

stats