Política 11/12/2018

L'extrema dreta boicoteja un acte de Pablo Iglesias a Barcelona

Els ultres han accedit al local al crit de "Fora Podem, aquí no us volem!"

Ot Serra
3 min
Imatge dels ultres de l'extrema dreta dins la Casa del Llibre.

BarcelonaMenys d'una desena d'activistes ultradretans van irrompre aquest dilluns a la Casa del Llibre de la rambla de Catalunya de Barcelona durant la presentació del llibre 'Nudo España', escrit pel secretari general de Podem, Pablo Iglesias, i el director adjunt de 'La Vanguardia', Enric Juliana.

Els espanyolistes van accedir al local al crit de "Fora Podem, aquí no us volem!" mentre desplegaven banderes d'Espanya. També van cridar "Filoterrorista!" a Iglesias. Entre ells hi havia Jaime Vizern, destacat membre dels GDR.

Dins l'establiment també hi havia altres figures com Xavier Domènech, exlíder dels comuns i Podem Catalunya; Noelia Bail, actual secretària general de la formació lila a Catalunya; Gerardo Pisarello, tinent d'alcalde de Barcelona, i Ernest Urtasun, eurodiputat d'ICV-EUiA. També altres càrrecs electes de l'espai de l'esquerra alternativa com els diputats David Cid, Lucas Ferro i Yolanda López, o els regidors a Barcelona Jaume Asens i Laura Pérez.

A la sala on es presentava el llibre hi havia unes 200 persones. Més enllà de ser increpats, els incidents no van anar a més i els treballadors i el personal de seguretat de l'establiment i d'Iglesias van aconseguir fer fora de la llibreria els ultres. En acabar l'acte, però, Pablo Iglesias va haver d'abandonar l'espai sota la vigilància dels Mossos d'Esquadra, mentre alguns dels activistes d'ultradreta el seguien increpant. Com a resposta, alguns dels presents els contestaven amb crits de "Sí que es pot!" i es va iniciar un intercanvi de crits entre els dos bàndols. Un dels ultres, el més abrandat, va arribar a cridar "Viva Franco".

Iglesias matisa les paraules de Torra

Durant la presentació del llibre, Iglesias va fer referència a les declaracions del president de la Generalitat, Quim Torra, sobre la via eslovena. El líder de Podem creu que Torra no pensa el que va dir, fet que va quedar demostrat per les intervencions que van fer altres actors independentistes durant aquest dilluns. Malgrat tot, Iglesias va qualificar de "preocupant i esperançador" que els dirigents independentistes diguin en privat coses que no diuen en públic.

A banda d'això, el líder de la formació lila va admetre que l'aliança de forces de la moció de censura corre el risc de trencar-se i que, tot i que veu a prop un avançament electoral, seguirà intentant que els independentistes aprovin els pressupostos. "Si el PSOE utilitza el 'frame' de mà dura contra l'independentisme no guanyarà les pròximes eleccions", va declarar Iglesias.

Mostres de suport i denúncia

El boicot de l'extrema dreta va comptar amb el rebuig de diferents personalitats polítiques que es van solidaritzar amb el dirigent de Podem. Una d'elles, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que a través de Twitter va assegurar que "Barcelona sempre serà cultura i llibertat".

El vicepresident d'Òmnium Cultural, Marcel Mauri, s'ha sumat aquest dimarts a les mostres de suport i ha assenyalat que la seva entitat seguirà treballant perquè Catalunya sigui un "país obert i inclusiu que no s’arronsa davant de l’extrema dreta i els intolerants que atien l’odi i la divisió".

El president d'ERC, Oriol Junqueras, també ha condemnat "enèrgicament qualsevol tipus de violència" i ha apuntat que mai és "la resposta a res". "Tota la solidaritat amb Pablo Iglesias i Enric Juliana", ha dit a través de Twitter.

La CUP ha mostrat la seva solidaritat també amb Iglesias, Juliana i La Casa del Llibre i ha assegurat a través de Twitter que "ser demòcrata avui és ser antifeixista".

stats