Política 09/03/2016

El PP ja demana a Rajoy un pas al costat: l'expresident de Múrcia creu que faria un "servei al país"

Pedro Sánchez rebutja reunir-se amb Rajoy i avisa que no negociarà amb un govern encapçalat per ningú del PP: "Seré president"

Ara
3 min
Els socialistes inclouen el PP per primer cop en la negociació

BarcelonaLes veus dins el PP que en privat aposten perquè el president del govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy, faci un pas enrere comencen a aflorar. El primer a pronunciar-se públicament a favor d'aquesta hipòtesi per facilitar una gran coalició a l'estat espanyol encapçalada pels populars ha estat el president de Múrcia, Alberto Garre, que en una entrevista al diari digital El Español ha demanat a Rajoy que faci un "gran servei al país" i faci un "pas enrere".

L'expresident de Múrcia admet que amb Rajoy al capdavant sembla impossible que el PP pugui trobar les aliances per governar, motiu pel qual aconsella al líder del PP que faci un pas enrere per "deixar sense coartada" PSOE i Ciutadans. "Si el problema és Rajoy i es retira, no podran mantenir més el bloqueig", ha afegit.

A més, Garre lamenta que Rajoy no s'hagi mogut des del 20-D, i ha remarcat que, segons enquestes publicades, la meitat de votants del PP no veu bé que el president espanyol torni a ser el candidat si hi ha noves eleccions al juny.

Sobre per què ningú més al partit parla en públic del relleu de Rajoy, Garre ha dit que sempre passa. "Quan algun líder flaqueja, tothom calla fins que arriba un cert moment. Els que callen ara són els que després saltaran els primers a un altre vaixell", lamenta.

Tot i que no es mulla sobre qui podria ser el candidat alternatiu a Rajoy, ha opinat que ha de ser una persona que tingui "capacitat de regeneració" i que no necessàriament ha de ser jove. Sí que admet, en ser preguntat directament, que el president gallec Alberto Núñez Feijóo seria un bon candidat.

Sáenz de Santamaría replica que l'expresident de Múrcia "està de sortida"

La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha replicat que l'expresident de Múrcia "és una persona que està de sortida" i ha demanat que es pensi "en el bé del país i en el bé del partit, amb independència de les peripècies personals". La vicepresidenta ha afegit, en suport a la candidatura de Rajoy: "Jo valoro molt la lleialtat. Porto 16 anys treballant amb el president del govern, em va fer la seva vicepresidenta i l'ajudaré fins al final".

Sáenz de Santamaría també ha criticat que el líder de Ciutadans, Albert Rivera, pretengui dir qui ha de ser el candidat d'un altre partit. "Jo no entenc la posició del senyor Rivera", ha assegurat la vicepresidenta del govern espanyol, que també ha afegit que veu contradictori demanar democràcia interna als partits i després voler influir en un altre partit des de fora.

També el president de Galícia, Alberto Núñez Feijóo, s'ha referit a les paraules de Garre. Ho ha fet per assegurar que no ha sentit ningú al PP demanar que Rajoy faci un pas enrere. El president gallec és un habitual de les travesses com a possible substitut del president espanyol, de la mateixa manera que la presidenta de la Comunitat de Madrid, Cristina Cifuentes, que també ha reivindicat la figura de Rajoy dient que és "el millor president que ha tingut Espanya".

Sánchez: "Ni Rajoy, ni cap altre"

Malgrat el debat obert al PP, el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ja ha avisat que els socialistes no facilitaran un govern encapçalat ni per Mariano Rajoy ni per ningú altre del PP. En una entrevista a Cuatro, el dirigent socialista s'ha mostrat convençut que acabarà sent president del govern amb el suport de Podem.

Sánchez s'ha mostrat convençut que Pablo Iglesias "recapacitarà" i, fins i tot, ha obert la porta que el dirigent de Podem sigui el seu vicepresident. "Mai he descartat un govern de coalició", ha apuntat, i ha subratllat que amb 90 diputats el PSOE "no té força suficient" per formar un govern monocolor.

En la mateixa entrevista, Sánchez ha explicat que no té intenció de reunir-se amb Rajoy, i ha dit que per parlar de la investidura s'han de reunir els equips negociadors de tots dos partits.

Desconvocada la reunió de les forces d'esquerres

La trobada que havien de mantenir aquest dimecres les forces d'esquerres (PSOE, Podem, Compromís i IU) per avançar en un possible pacte per a la investidura finalment s'ha desconvocat per la incompareixença dels socialistes i també d'IU. El PSOE pretenia que al diàleg s'hi sumés Ciutadans, però Podem no accepta cap entesa que inclogui els d'Albert Rivera. Aquest veto ha provocat que els socialistes anunciessin que no participarien a la reunió, un fet que ha arrossegat IU, que considera que no té sentit obrir un diàleg sense la força principal. Podem ha acabat per cancel·lar a última hora la reunió amb Compromís.

stats