Política 10/04/2014

El fals capellà justicier, l'extresorer, la seva dona i una pistola vella: l'altre cas Bárcenas

Mentre l'exresponsable de les finances del PP declarava a l'Audiència Nacional, quedava vist per a sentència el cas de l'assaltant que es va colar armat a casa seva i va amenaçar la seva família

Ara / Agències
3 min
Enrique Olivares (a l'esquerra), el fals capellà que va colar-se a casa de Bárcenas, durant el judici pel cas, a l'Audiència de Madrid / EFE

MadridHi havia una vegada un partit de govern que tenia un tresorer que va acabar acusat de dirigir la comptabilitat en negre de la formació. I aquest dijous, mentre l'ara ja extresorer assegurava davant d'un jutge que un exministre estava al cas de l'existència de la caixa B, un exguerriller trastornat i justicier era jutjat per haver assaltat la casa de l'extresorer mentre ell era a la presó i haver amenaçat la dona, el fill i la minyona amb una pistola.

Aquest és el resum de les dues escenes dels dos casos Bárcenas que s'han vist avui en edificis judicials de la capital d'Espanya.

A l'Audiència Nacional, davant el jutge Pablo Ruz, Luis Bárcenas implicava Francisco Álvarez Cascos, exsecretari general del PP i exministre de Foment, en el cas de la doble comptabilitat, que forma part del macrosumari del cas Gürtel de corrupció.

Demanen penes d'entre 18 i 29 anys de presó per al fals capellà

I a l'Audiència de Madrid, les acusacions demanaven penes d'entre 18 i 29 anys de presó per a Enrique Olivares, que el 23 d'octubre de l'any passat es va colar a casa de Bárcenas vestit de capellà, va engalipar la seva dona, Rosalía Iglesias –també imputada pel mateix cas que el seu marit a l'Audiència Nacional–, i va acabar encanonant-la –a ella, i també el seu fill i la dona de fer feines– amb una pistola de principis del segle passat. Exigia que li lliuressin uns llapis de memòria que ell creia que farien caure el govern espanyol.

L'atac de bogeria "simulat"

Aquest episodi esperpèntic ha quedat vist per a sentència aquest dijous, però ahir va tenir el moment àlgid quan Olivares, el fals capellà, es va posar a cridar a mitja declaració com si tingués un atac de bogeria.

Després de demanar aigua per prendre una pastilla, Olivares es va posar les mans al cap, i va dir que si volien condemnar-lo que el condemnessin, però que volia que "les veus" el deixessin "en pau". "Aquestes veus no em deixen en pau. No vull sentir-les més. Que marxin del meu cap. Aquestes veus no em deixen tranquil. Deixeu-me en pau, si us plau. No vull sentir més veus". La Sexta va emetre en exclusiva el so d'aquestes paraules, enregistrades d'amagat, ja que el tribunal ha prohibit gravar el judici a petició de la família Bárcenas, tot i les protestes de l'Associació de la Premsa de Madrid.

La sessió es va suspendre durant una hora perquè el forense examinés l'acusat. El dictamen del metge va ser que Olivares tenia una actitud "d'absoluta negativitat" i de "falta de col·laboració", trets que no es corresponen amb cap malaltia. Conclusió: havia estat una "simulació clínica".

El judici s'ha reprès aquest dijous i la fiscalia ha mantingut la petició que l'acusat sigui condemnat a 18 anys de presó. L'acusació particular en demana entre 25 i 29. Se l'acusa de tres delictes de detenció il·legal, dos de coaccions i un de tinença il·lícita d'armes. A més, també li imputen tres faltes de lesions.

El lletrat el defensa com a "Robin Hood"

L'advocat d'Olivares ha demanat que l'absolguin argumentant que el seu client és un ancià "malalt" de 65 anys que es considera un "Robin Hood" i que vol afavorir un canvi social en benefici dels més necessitats.

Trastornat i amb ganes de "salvar Espanya"

La psiquiatra forense ha explicat que el processat pateix un trastorn mixt de la personalitat amb trets narcisistes, antisocials i paranoides. Per això, té unes idees "distorsionades" de la realitat social espanyola i pensa que hi ha molta gent descontenta amb aquesta situació, i s'erigeix "en salvador de persones que no estan disposades a actuar" pel seu compte. Olivares creu que el que passa és injust i que ha de reaccionar per "salvar Espanya de la situació en què viu".

La psiquiatra ha precisat que l'acusat comprèn la diferència entre les conductes lícites i les il·lícites, per la qual cosa la seva capacitat cognitiva està intacta, encara que la seva capacitat volitiva està alterada.

Per examinar l'acusat, la metge va utilitzar una entrevista psiquiàtrica, però no va tenir accés a la informació biogràfica del processat, que va estar fora d'Espanya durant quaranta anys.

La guerrilla de Nicaragua

Segons ha dit ella mateixa, Olivares va ser en guerrilles nicaragüenques, on hauria après tècniques que va utilitzar el dia que es va colar a casa dels Bárcenas. De fet, la mateixa Rosalía Iglesias, quan va explicar els fets que havia viscut com a víctima, va recordar que l'assaltant els havia anunciat, com a tècnica per atemorir-los, que havia estat guerriller, que tenia molts morts en la seva biografia i que tres morts més no el preocupaven.

Arma antiga però operativa

El pèrit que va examinar l'arma de foc que va utilitzar Olivares el dia dels fets ha assegurat que es tracta d'un revòlver del primer terç del segle XX, amb restes d'òxid però amb un "funcionament operatiu correcte".

stats