Política 20/04/2021

L'Executiu assegura que les Balears podran prohibir el dièsel a partir de 2025

Francina Armengol subratlla que la llei balear de canvi climàtic "continua tota en vigor"

3 min
Cotxes circulant per la via de cintura de Palma

PalmaEl Govern ha assegurat aquest dimarts en el ple del Parlament que les Balears podran prohibir l'entrada de nous vehicles dièsel a partir del 2025. Ho ha fet després que la llei estatal de canvi climàtic hagi inclòs un article que permet a les Illes i les Canàries demanar a l'Estat restriccions específiques pel que fa a la mobilitat als territoris insulars. Malgrat que la norma no concreta cap data ni classes de vehicles, la presidenta de l'Executiu, Francina Armengol, ha destacat durant la sessió de control al Govern que la prohibició de la llei balear de transició energètica i canvi climàtic "continua en vigor". Cal recordar que el Govern, per tal d'evitar un recurs d'inconstitucionalitat de l'Estat, va suspendre l'article de la norma balear que feia referència al veto del dièsel. Per altra banda, es va negociar en comissió bilateral incloure aquesta prohibició a la llei del govern espanyol.

La diputada de Gent per Formentera, Sílvia Tur, ha criticat que la disposició addicional tercera de la llei balear no s'hagi inclòs a la norma estatal. "El pitjor és que haurem d'instar el govern de l'Estat. Com queden la credibilitat de la nostra comunitat i la voluntat del Parlament de les Illes Balears?", ha demanat. "En què es basa per dir que aquesta llei ens permetrà tenir operativa la prohibició? El que s'ha aprovat diu que les comunitats podran instar", ha afegit.

La presidenta ha qualificat de "gran notícia" l'aprovació de la llei estatal de canvi climàtic, i ha indicat que "va en línia amb el que va aprovar el Parlament de les Balears". "Aquesta llei continua tota en vigor", ha afirmat. "És cert que hi va haver un recurs d'inconstitucionalitat i que es va arribar a un acord bilateral, el qual recull la llei estatal", ha explicat. "El govern espanyol manté l'acord de la comissió bilateral", ha assenyalat. Armengol ha comentat que "els territoris insulars", podran "dissenyar i avançar la seva descarbonització respecte dels peninsulars". "Creu que és casualitat que hi hagi un article específic per als territoris insulars? No veu que hi ha un acord polític entre el govern espanyol i les Balears? La llei autonòmica està en vigor", ha insistit.

Per la seva part, el vicepresident del Govern i conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes, també ha fet referència a aquesta qüestió en la seva resposta a una pregunta del portaveu adjunt del PP, Toni Costa. Yllanes ha recordat que "la competència de mobilitat és de l'Estat", però també ha destacat que "les Balears podran tenir un tracte diferent de la resta de comunitats autònomes" en aquest àmbit. El vicepresident també ha remarcat que "la llei [balear] continua en vigor", i ha afirmat que "les Illes estaran en perfectes condicions la pròxima legislatura" per aplicar la prohibició del dièsel.

Costa també ha criticat que les Balears no podran prohibir el dièsel, sinó únicament demanar a l'Estat que ho faci perquè no és competència de les comunitats autònomes. El popular ha acusat Yllanes de "negar l'evidència i fer el ridícul". "Cada setmana instam l'Estat en multitud de coses, i des del PP ja vàrem avisar que la circulació de vehicles era competència de l'Estat", ha afegit.

Crítiques de MÉS per Mallorca

El senador de MÉS per Mallorca, Vicenç Vidal, ha explicat, juntament amb Sílvia Tur, que la formació ecosobiranista presentarà fins a 60 esmenes a la Llei estatal d'energia i canvi climàtic durant la seva tramitació en el Senat, segons ha informat Europa Press. Vidal ha fet declaracions als passadissos del Parlament i ha qualificat de "vergonyosa" la manera de traslladar l'objectiu balear de prohibir el dièsel en 2025 i la benzina el 2035 a la norma del govern espanyol.

El senador ecosobiranista ha explicat que les esmenes es distribuiran en sis blocs i ha reclamat més ambició a la llei estatal. Les esmenes també reclamen que no es renovin les concessions de prospeccions petrolieres i no només que es prohibeixi fer nous sondejos. Vidal també reclamarà el tancament d'instal·lacions tèrmiques, prohibicions d'aeroports i que els projectes estatals es duguin a terme a les Illes seguint les exigències ambientals de les normes de les Balears. A més, el senador ha demanat el suport de PSOE i Unides Podem.

stats