Política 21/09/2020

El fiscal que exculpa el govern espanyol pel covid carrega contra companys seus per estar "contaminats ideològicament"

Luis Navajas assenyala Consuelo Madrigal: "Amb aquesta tropa no puc anar a la guerra"

Ot Serra
3 min
A l'esquerra, el tinent fiscal del Tribunal Suprem, Luis Navajas, al costat de la fiscal general de l'Estat, Dolores Delgado

MadridGuerra a la Fiscalia arran de l'informe que el tinent fiscal del Tribunal Suprem, Luis Navajas, va firmar per exculpar el govern espanyol de totes les querelles presentades en relació amb la gestió del coronavirus. Els últims dies han plogut crítiques a Navajas pel seu escrit i per no haver convocat la junta de fiscals, i aquest dilluns ha decidit trencar el silenci. En una entrevista a Onda Cero ha assegurat que no va convocar aquest òrgan integrat per una trentena de fiscals –els més veterans– perquè "hauria hagut d'excloure alguns companys esclaus de la seva ideologia en aquest cas".

Navajas s'ha referit directament a l'ex fiscal general de l'Estat Consuelo Madrigal, que va publicar un article a El Mundo el 3 de maig en què criticava l'aplicació de l'estat d'alarma per la Moncloa. "Jo amb aquesta tropa no puc anar a la guerra", ha assegurat el tinent fiscal, que ha advertit que alguns dels seus companys van anar al seu despatx amb ànim "d'influenciar-lo" sobre el sentit de l'informe.

Navajas es jubila aquest desembre, ja no hi té res a perdre i s'acomiadarà amb menys "amics", tal com ha admès ell mateix a l'entrevista. Ha parlat "d'amics fins avui" en referència a Madrigal i a la presidenta de l'Associació de Fiscals, Cristina Dexeus. Aquest grup ja ha reaccionat a les seves paraules i ha considerat que estan "fora de lloc". El tinent fiscal s'ha estès a parlar del seu polèmic posicionament i als motius pels quals no va comptar amb l'opinió de la junta de fiscals. Ha recordat que en unes altres qüestions no s'havia convocat –per exemple, quan es va omplir el Suprem de querelles contra el govern d'Aznar per la guerra de l'Iraq o per la causa del Procés– i ha posat l'accent en el fet que, sobre aquesta qüestió específica, hi ha fiscals "contaminats ideològicament que no haurien d'intervenir-hi".

Apunta als fiscals del Procés

Navajas ha recordat que Madrigal va "carregar contra el govern" i que això incompleix la normativa a la qual s'han de sotmetre els fiscals. "Es podria haver enfrontat a un expedient disciplinari", ha destacat, perquè no poden felicitar ni censurar els estaments polítics, ha recordat. "Aquests dos fiscals no em servien", ha indicat, sense esmentar el nom del segon, tot i que diversos mitjans apunten que podria ser Fidel Cadena. Tots dos van protagonitzar l'acusació de la Fiscalia en la causa del Procés i Navajas ha llançat algun dard indirecte per la seva insistència en la tesi de la rebel·lió.

"El judici va ser televisat i vam veure coses més brillants i coses menys brillants. Els vaig felicitar en diverses ocasions, però després va venir el Suprem i tenia una opinió diferent. Els va punxar el globus", ha expressat. Tant Madrigal com Cadena estan situats al bloc conservador dins la carrera fiscal i a Navajas se l'ha acusat els últims dies de ser l'advocat de l'executiu de Pedro Sánchez. Des del principi de l'entrevista ha volgut deixar clar que la fiscal general de l'Estat, Dolores Delgado, no ha incidit en la seva posició sobre les querelles pel covid-19.

"El que no pot fer un fiscal o un jutge és que la ideologia transcendeixi del cap al paper. S'ha de desprendre de la seva ideologia i, si no n'és capaç, que s'hi abstingui", ha remarcat. Navajas ha sigut la diana de les acusacions de parcialitat els últims dies perquè en algun fragment del seu informe arribava a afirmar que la gestió de l'executiu havia sigut "idònia", per bé que durant l'entrevista ha assenyalat que segurament s'havien comès errors. Amb tot, ha mantingut que la penal no és la via per retre comptes amb el govern del PSOE.

Navajas s'ha defensat assegurant que mai cap govern l'ha proposat com a fiscal general perquè és "massa independent". En aquest sentit, ha qualificat de "pecat original" el sistema mitjançant el qual es designa el més alt càrrec del ministeri públic i ha qualificat "d'error gravíssim" les paraules del president espanyol, Pedro Sánchez, quan en campanya electoral va destacar que la Fiscalia depenia del govern: "Més que les paraules, els gestos van ser enormement desgastadors i ens van fer molt de mal".

stats