Eleccions a Madrid

Ayuso flirteja amb una exconsellera de Cs en plena campanya

La presidenta en funcions convida Marta Rivera de la Cruz a la presentació d'una exposició sobre el pintor Antonio López

3 min
D'esquerra a dreta: Antonio López, Isabel Díaz Ayuso i Marta Rivera de la Cruz

MadridToni Cantó estava cridat a ser la personificació a Madrid de l’estratègia d’absorció de Cs per part del PP, però el Tribunal Constitucional ho va frustrar apartant-lo de la llista. La direcció del partit presidit per Pablo Casado és qui més publicitat ha donat a aquesta operació, amb la revelació inclosa que el PP hauria ofert una fusió orgànica prou generosa amb els d’Inés Arrimadas, que ella no ha volgut confirmar. Mentrestant, Isabel Díaz Ayuso ja veu a través de les enquestes que el desig de Génova de cruspir-se Cs s’imposarà per la via dels vots el 4 de maig. La possibilitat que la formació taronja no obtingui ni representació a l’Assemblea de Madrid no ha de ser un obstacle, però, perquè algun membre del partit, concretament Marta Rivera de la Cruz, accedeixi a un hipotètic govern d’Ayuso.

Aquest dilluns la candidata del PP s'ha fet acompanyar de l’exconsellera de Cultura del govern de coalició en l’acte de presentació d’una exposició sobre el pintor Antonio López celebrat a la seu de la Puerta del Sol. Rivera de la Cruz ha quedat fora de la candidatura liderada per Edmundo Bal el 4-M, però segueix formant part de Cs, per bé que la seva primera aparició en campanya –encara que no hagi sigut en un acte pròpiament de campanya– ha vingut de la mà d’Ayuso, que li ha picat l'ullet. “Estimada Marta, vull que tinguis durant uns minuts l’oportunitat d’explicar-nos el projecte”, li ha dit, i ella l'ha correspost agraint-li la “generositat”.

Quan el 10 de març va convocar eleccions anticipades a Madrid, la presidenta va destituir tots els consellers de Cs i els seus equips. En canvi, el que havia acompanyat Rivera a Cultura el va mantenir. Un gest que explica la bona relació entre totes dues i que també connecta amb el fet que l’actual directora general de mitjans de la Comunitat de Madrid, Sandra Fernández, sigui l’excap de comunicació de Rivera. Ayuso la va reclutar quan va dimitir Nacho García Mostazo del càrrec, segons Eldiario.es per discrepàncies amb Miguel Ángel Rodríguez, cap de gabinet de la presidenta madrilenya.

“Lamento profundament que Rivera de la Cruz no pugui continuar. Hi ha gent en aquest partit que em sembla que val molt la pena i, si en tinc la possibilitat, hi comptaré”, va afirmar la presidenta en funcions en aquells dies de terratrèmol polític. Darrerament, tampoc ha volgut aventurar-se més i, en un esmorzar informatiu organitzat per Europa Press ara fa uns dies, Ayuso va preferir no avançar si Rivera de la Cruz seria un actiu del nou executiu si el PP guanya. “És aviat per parlar de qui inclouré o no al meu govern, però en tinc molt bona opinió”, va dir.

La presidenta en funcions va dinamitar el govern de coalició amb la convocatòria electoral, però no tots els ponts amb els seus exsocis. La prova és que Bal ja ha deixat clar en precampanya que només vol pactar amb Ayuso per donar continuïtat a la tasca iniciada la legislatura anterior. Amb qui sí que es van exterioritzar grans discrepàncies és amb Ignacio Aguado, l’exvicepresident i portaveu i màxim representant de Cs a Madrid, que, paradoxalment, tot i la polèmica decisió d’Ayuso de trencar el govern i convocar els madrilenys a les urnes, és qui ha quedat apartat de la cursa electoral.

Cantó entra en campanya

Relegat també va quedar Cantó –ell per decisió de la justícia–, però tindrà una certa visibilitat en campanya. De fet, Ayuso ja va deixar clar abans que es conegués la resolució judicial que l’exdirigent de Cs seria “eternament candidat” del PP. Aquest dimarts acompanyarà la secretària general del PP de Madrid i número tres de la candidatura, Ana Camins, en un acte al municipi de Galapagar, on resideix el candidat d’Unides Podem, Pablo Iglesias. Cantó va quedar fora de la llista, però això no impedeix que, com Rivera de la Cruz, pugui formar part d’un hipotètic govern d’Ayuso.

stats