Política 02/12/2020

Ex alts càrrecs de l'exèrcit espanyol fan una crida en un grup de WhatsApp a "afusellar 26 milions de fills de puta"

La informació, publicada per Infolibre, ha generat una picabaralla entre el PSOE i Vox al Congrés

Ara
3 min
La portaveu adjunta de Vox al Congrés, Macarena Olona, ha replicat al diputat socialista Odón Elorza, que ha vinculat el xat amb Santiago Abascal.

MadridDarrere la carta amb un llenguatge bel·ligerant en què una setantenta d'excomandaments de l'exèrcit espanyol es queixaven al rei del govern de Pedro Sánchez, hi havia l'exgeneral de divisió Francisco Beca, que aquest dimecres torna a ser notícia, i per un to encara més dur. Segons publica Infolibre, Beca compartia fins aquesta setmana un xat de WhatsApp amb altres càrrecs de l'exèrcit retirats on parlaven sense embuts de l'afusellament de milions de persones i de la necessitat imperiosa de perpetrar un cop d'estat. La notícia ha generat una picabaralla al Congrés entre el diputat del PSOE Odón Elorza i la portaveu adjunta de Vox, Macarena Olona, ja que en el xat també apareixia un àudio del líder del partit ultra, Santiago Abascal, saludant el grup, sempre segons el mitjà digital.

Des del mòbil de Beca es va enviar el següent missatge: "Jo l'he llegit [un llibre de Pío Moa, Mitos de la Guerra Civil], com a bon fatxa, i si és veritat el que diu (per a mi sí que ho és), no queda més remei que començar a afusellar 26 milions de fills de puta". Al seu torn, des del mòbil del capità retirat José Molina es va enviar el següent, segons Infolibre: "M'he llevat aquest matí totalment convençut. No vull que aquests pocavergonyes perdin les eleccions. No. Vull que morin tots i tota la seva estirp. Això és el que vull. És molt demanar?". Des del mòbil de Beca es responia: "Però Curro [el sobrenom amistós que rep Molina], perquè morin cal afusellar-los i fan falta 26 milions de bales!!!!!!!"

Elorza repta Abascal a explicar si comparteix les consignes

Davant d'aquests missatges, Elorza ha reptat aquest dimecres Abascal durant el debat de pressupostos al Congrés a aclarir si vol "afusellar" "milions de fills de puta". "Jo consto entre ells, i la meva família?", ha plantejat el diputat socialista basc abans d'acusar Vox "d'encendre l'odi" amb aquest tipus de comentaris. "Són la seva gent, els de Vox, la ultradreta", ha dit intentant vincular el grup de WhatsApp d'ex alts càrrecs de l'exèrcit amb el partit d'Abascal. Olona ha demanat tot seguit la paraula per al·lusions i s'ha esforçat a desvincular-se del xat. Ara bé, sí que ha defensat que qui va escriure la carta al rei és "gent" propera als postulats del partit. "És una manifestació a favor de la unitat d'Espanya i, com a tal, per descomptat que és la nostra gent", ha emfatitzat.

La discussió ha tingut lloc durant el debat del matí al Congrés de Diputats, però ja a la tarda Vox no ha volgut entrar en les converses del xat. En roda de premsa des del Congrés, el portaveu a la cambra, Iván Espinosa de los Monteros, ha evitat entrar a valorar el contingut del grup de WhatsApp. Després de riure's de les preguntes que feien els periodistes, ha suggerit a "l'amic" d'Infolibre que "no deixi veure mai els seus xats, perquè mai reflecteixen la realitat". A més, l'ha acusat d'estar "una mica al marge de la realitat" perquè fa mesos que circula un àudio d'Abascal saludant grups de WhatsApp.

Després que li preguntessin una vegada i una altra com valora les paraules dels exmilitars, Espinosa de los Monteros ha insistit que "Vox no opina sobre xats privats" i ha apuntat que "mai diria que Elorza és pederasta perquè té amics pederastes".

Més País i el BNG demanen que el rei condemni la carta

Més País i el BNG han reclamat aquest dimecres que Felip VI condemni la carta que van enviar-li exmilitars desqualificant el govern de Pedro Sánchez, ja que per al partit gallec el seu silenci implica adhesió als postulats de la missiva. El portaveu del BNG al Congrés, Néstor Rego, ha dit que no està sorprès per la carta, però sí pel fet que "el rei calli". "Si ha rebut la carta caldria que el rei digui que repudia aquest tipus d'expressions", ha afegit al seu torn el portaveu de Més País, Íñigo Errejón.

stats