Política 20/11/2013

La justícia belga acusa Espanya de no respectar els drets fonamentals dels membres d'ETA

El Tribunal de Cassació belga denega l'extradició de la pressumpta terrorista Natividad Jáuregui i l'ha posat en llibertat. L'advocat defensor assegura que el tractament dels detinguts bascos a l'Estat "no respecta els drets humans"

Laia Forès
1 min

Brussel·lesLa justícia belga posa en dubte que la legislació espanyola protegeixi els drets fonamentals dels detinguts acusats de terrorisme. Per aquest motiu ha denegat l'extradició sol·licitada per Espanya de la pressumpta membre d'ETA Nativiad Jáuregui, acusada de delictes d'assessinat i terrorisme per la mort de sis agents policials el 1981.

Jáuregui, àlies "Pepona", ha estat posada en llibertat després que el Tribunal de Cassació belga, l'última instància judicial del país, hagi ratificat la decisió del Tribunal de Gant de denegar l'extradició a Espanya. L'advocat defensor, Paul Bekaert, havia al·legat que a Espanya els drets fonamentals dels detinguts bascos no es respecten i que la llei antiterrorista espanyola és il·legal perquè deixa incomunitats els presos. "A Espanya, el tractament dels detinguts bascos no respecta els drets de l'home", ha assegurat Bekaert en una conversa amb l'Ara.

L'advocat de Jáuregui, habitual lletrat dels detinguts a Bèlgica acusats de pertànyer a ETA, creu que la decisió de la justícia belga "és un senyal per a Espanya, per dir-li que ha de tractar els presos com cal". A Espanya, assegura Bekaert, els jutges no controlen com es tracten els detinguts. "Com a advocat estranger, estic molt sorpès del tractament que es dóna als presos o als sospitosos", afirma.

Natividad Jáuregui va ser detinguda a Gant (Bèlgica) a l'octubre, ciutat on fa anys que viu i on porta una vida normalitzada, tot i haver fugit de la justícia espanyola el 1979. Contra ella hi havia dues ordres europees de detenció.

stats