Política 31/01/2020

Un estudi qüestiona l’adjudicació de quasi un milió d’euros en contractes de l’IB-Salut

La Fundació Civio inclou l’ens públic balear en el rànquing de les administracions que més s’han botat els límits marcats per la llei durant la primera meitat del 2019

Maria Llull
3 min
Un estudi qüestiona l’adjudicació de quasi un milió d’euros en contractes de l’IB-Salut

PalmaUn estudi de la Fundació Civio -organització independent i sense afany de lucre que treballa per millorar la transparència de les institucions- posa en dubte l’adjudicació de gairebé un milió d’euros en contractes menors per part de l’IB-Salut entre el gener i el juliol de 2019. Qüestiona que compleixin la Llei de Contractes del Sector Públic (LCSP), que estableix que aquesta classe de contractes -que es poden adjudicar sense fer cap concurs- no poden superar els 15.000 euros amb la mateixa empresa el mateix any, en el cas dels subministraments i els serveis -aquesta xifra és de 40.000 euros per a les obres-.

Segons l’informe, el Servei de Salut de les Illes Balears hauria adjudicat 973.358 euros en contractes que superen aquest límit i que “incompleixen el text de la norma”, apunta Eva Belmonte, directora de Civio i encarregada de la investigació. L’IB-Salut surt a l’informe com el novè organisme públic que més doblers ha adjudicat amb contractes menors d’aquesta casta. Tots consten a la Plataforma de Contractació del Sector Públic del Ministeri d’Hisenda.

La professora de Dret Administratiu de la Universitat de les Illes Balears Aina Salom considera que, en el cas dels contractes menors, s’està aplicant la llei “d’una manera que no és gaire correcta”. “Si l’objecte dels contractes amb una mateixa empresa és el mateix, és que hi ha fraccionament”, afirma.

Alguns exemples

L’ARA Balears ha analitzat alguns dels contractes adjudicats per l’IB-Salut que es poden consultar al web de la Plataforma de Contractació del Sector Públic. Per exemple, l’ens públic adjudicà dos contractes a La Sonrisa Médica sense gairebé variar-ne la durada: un és de l’1 d’abril al 31 de desembre del 2019, i l’altre va de l’11 d’abril al 31 de desembre del mateix any. Curiosament, l’import d’aquest darrer és de 14.999 euros, just un euro per sota del límit legal, mentre que l’altre contracte està valorat en 6.750 euros. En total sumen 21.749 euros. Els conceptes que s’indiquen són “Servei d’animació de Pediatria”, sense precisar cap hospital, i “Servei d’actuació de pallassos professionals a l’Hospital Universitari Son Espases”. L’article 118.3 de la LCSP diu, segons Salom, que no es poden fer dos contractes diferents per un mateix servei.

Un altre exemple són els contractes que l’IB-Salut va adjudicar a l’empresa Aljunibe SL. Ambdós són per dur a terme una “campanya divulgativa”. La diferència aquí és que una campanya és per a Ponent i l’altra per a Migjorn. Aquests dos contractes es varen adjudicar en sis dies de diferència, l’1 i el 7 de febrer, i els imports sense impostos són 4.999,99 euros i 14.737 euros cadascun. En total, 19.736,99 euros.

Aina Salom assenyala que “la llei no està en contra dels contractes menors”, però considera que “no se’n pot pervertir la finalitat”, la qual és molt concreta: “donar rapidesa i agilitat”. La professora de Dret recorda que la llei va crear dos procediments de contractació oberta, amb concurs, molt senzills: el simplificat i el supersimplificat, que tenen uns llindars de 100.000 i 35.000 euros i que són més adequats, en alguns casos, que els menors.

Malgrat reiterades peticions, l’ARA Balears no ha pogut parlar directament amb cap responsable de l’IB-Salut per tal de rebre una explicació d’aquestes adjudicacions. A la pregunta de si s’han fet fraccionaments que s’haurien pogut evitar, fonts d’aquest organisme han respost que “la prestació de salut és un dret reconegut per la Constitució espanyola”. Aquesta és la mateixa resposta a la pregunta de si es prenen mesures per millorar el procediment de contractació pública de l’ens.

Sobre el gairebé un milió d’euros que Civio posa en qüestió, l’IB-Salut assegura que aquesta xifra no és “significativa” en comparació amb els 100 milions d’euros en contractes adjudicats que aquest organisme ha subscrit el darrer any i nega que “es pugui deduir” que han comès fraccionament. Respecte que sigui l’únic servei de salut públic en el rànquing de Civio, la resposta de l’IB-Salut és que compleix “estrictament la normativa de contractació”.

25.000 DOCUMENTS DE CURRÍCULUMS EN UNA NAU INDUSTRIAL

L’IB-Salut va adjudicar tres contractes a Trablisa per vigilar una nau industrial al carrer Gremi Sabaters, 56 (Palma). Un dels anuncis d’adjudicació data del 16 de maig del 2019 i els altres dos es varen fer el 24 de juliol, a les 10.24 hores i 14.37 hores. Els imports dels contractes són 14.312,18, 3.568,2 i

14.539, 68 euros. Per què calia contractar un servei de vigilància per a una nau? Perquè allà es guarden 25.000 documents amb “els currículums complets” dels candidats a oposicions, borsa d’interins i concursos de trasllats”, reconeix l’IB-Salut. La documentació encara “ha de passar per registre”.

stats