PACTE
Política 21/06/2019

Així serà el nou Govern de les Illes Balears

La sessió d’investidura de Francina Armengol es farà els dies 26 i 27 de juny i fins després no se sabran amb seguretat els noms dels nous consellers

Maria Llull
3 min
Així serà el nou Govern
 De les Illes Balears

PalmaUna vegada que el PSIB, Podem i MÉS han ratificat i signat l’acord que permet un nou Govern d’esquerres, la maquinària institucional es posa en marxa. La sessió d’investidura de la socialista Francina Armengol es durà a terme els dies 26 i 27 de juny. La mateixa Armengol, Juan Pedro Yllanes i Miquel Ensenyat varen escenificar aquest divendres al castell de Bellver la rúbrica del pacte de govern, que inclou 200 acords programàtics distribuïts en cinc àrees: serveis públics, grans reptes, model econòmic, administració i relacions institucionals, i drets i llibertats.

Els noms dels 11 consellers del nou Executiu no se sabran amb seguretat fins després de la investidura, ja que l’única persona que els coneix a hores d’ara és Armengol i no els comunicarà fins que arribi el moment oportú. El que sí que se sap amb certesa és que Cultura ja no tindrà conselleria pròpia i quedarà integrada dins Presidència.

Malgrat això, es pot apuntar que l’Executiu tindrà consellers de la legislatura passada. Iago Negueruela no només repetirà, sinó que segurament serà l’home fort del Govern, amb les regnes de la macroconselleria Turisme, Economia i Treball. També seria estrany que no continuassin representants del PSIB com Patrícia Gómez i Martí March, al capdavant de Salut i Educació, respectivament. Queda enlaire el nom de la fins ara delegada del govern, Rosario Sánchez, que s’hi podria afegir.

En el cas de MÉS, tot indica que Vicenç Vidal i Fina Santiago continuaran com a consellers al capdavant de Medi Ambient i Serveis Socials, Joventut i Esports, segons expliquen fonts properes al Pacte. Queda saber qui s’encarregarà de la Secretaria autonòmica d’Universitat, Recerca i Política Lingüística. D’altra banda, Miquel Ensenyat serà el nou senador autonòmic.

El cap de llista de Podem, Juan Pedro Yllanes, serà el vicepresident de l’Executiu, segons fonts properes a Podem. A més, Yllanes ocuparà la Conselleria de Canvi Climàtic i Diversificació del Model Productiu. La secretària general del partit morat, Mae de la Concha, s’encarregarà d’Agricultura, Pesca i Sobirania Alimentària. A més, el fins ara vicepresident del Consell de Mallorca, Jesús Jurado, serà el secretari autonòmic de Qualitat i Memòria Democràtica.

Pel que fa als acords de governabilitat presentats aquest divendres a Bellver, inclouen dues de les reclamacions de MÉS: la regulació del tot inclòs i la creació d’una oficina de drets lingüístics. Aquesta oficina ha de servir per garantir “el dret dels ciutadans de ser atesos en les dues llengües oficials”. Aquest és l’únic pacte en matèria de política lingüística. De fet, en les 28 pàgines dels acords, no hi ha escrita ni una sola vegada la paraula ‘català’.

En matèria de turisme, el Pacte no planteja limitar el nombre de creuers que arriben a les Illes, sinó tan sols afavorir “una major sostenibilitat” i “limitar les emissions dels vaixells”. L’habitatge serà una altra àrea cabdal aquesta legislatura. En cap dels 200 punts presentats es proposa limitar el preu del lloguer. L’aposta és per incrementar l’habitatge públic, incentivar els arrendadors i augmentar les ajudes.

També queda pendent acabar de desenvolupar el REB, un compromís que han assolit els tres partits de l’Executiu. A més, s’aposta per negociar amb el govern d’Espanya i les altres comunitats un nou sistema de finançament.

Francina Armengol destaca que la reedició del Pacte no implica una repetició, i es mostra satisfeta perquè el nou Govern tindrà ara una “majoria més àmplia”. “S’ha d’agrair que Podem s’incorpori a un Govern més fort i més sòlid”, diu. Malgrat la satisfacció dels tres partits, el PSIB no només ha estat el guanyador de les eleccions, sinó també de les negociacions: els socialistes han aconseguit que MÉS i podem es conformin amb dues conselleries, malgrat que ambdues formacions han insistit durant les negociacions que aquesta xifra no era suficient.

PROTESTES DEL SECTOR DE LA CULTURA

El sector cultural balear no ha tardat a expressar el seu malestar per la desaparició de la Conselleria de Cultura, que ara passarà a formar part de Presidència. L’Associació de Productors Audiovisuals de les Balears (APAIB) ha emès un comunicat en què es mostra “profundament preocupada” per aquesta desaparició. En aquesta línia s’expressa també l’Associació de Cineastes de les Illes Balears, que ha volgut “sumar el seu crit a la preocupació general” provocada per la notícia. Per la seva banda, la Plataforma CREA d’empreses productores culturals i creatives de les Illes Balears demana una “reunió urgent” amb la presidenta del Govern, Francina Armengol. D’altra banda, l’Obra Cultural Balear (OCB) considera “magres i decebedors” els Acords de Govern. Des de l’organisme asseguren en un comunicat que “els acords en matèria de política lingüística són gairebé inexistents i es limiten a la posada en marxa d’una oficina de drets lingüístics que fa dos anys que hauria d’estar en funcionament”.

stats