Política 29/04/2019

El vot d'esquerres, sobiranista i regionalista a les Balears, en cinc mapes

Els partits que neguen qualsevol possibilitat de pacte amb Vox han sumat més del 50% dels vots el 28-A a la major part de les Balears

Enric Borràs
2 min

PalmaEl bloc format pels partits que neguen qualsevol possibilitat de pacte amb l'extrema dreta de Vox, que a les Balears agrupa el PSOE, Podem, Veus Progressistes i El Pi, ha sumat més del 50% dels vots el 28-A a la major part de les Illes Balears, com indica el següent mapa, que suma els percentatges de les quatre formacions i indica amb el color blau més intens els municipis on han aconseguit millors resultats. Les poblacions amb menys votants d'aquest bloc són Marratxí, Estellencs, Llucmajor, Campos, Santanyí, Escorca i Santa Margalida, a Mallorca; i Sant Joan de Labritja i Santa Eulàlia del Riu, a Eivissa. D'altres com Palma, Calvià i Muro freguen o superen per molt poc el 50% dels vots.

Intensitat de vot al bloc d'esquerres, sobiranista i regionalista

Un dels aspectes que es poden comprovar amb les dades electorals geolocalitzades és l'augment de vot al PSOE respecte de les anteriors eleccions al Congrés, especialment destacat en diverses poblacions de la serra de Tramuntana, Palma, Santa Eugènia i la major part de Menorca, on l'augment és de més de set punts. Al següent mapa es destaquen amb blau intens els municipis on hi ha més diferència de vot i en blanc on n'hi ha hagut menys.

Diferència de vot al PSOE el 28-A respecte del les eleccions del 2016

Cal destacar els bons resultats de Podem a Menorca, Eivissa i Formentera, on a la majoria de municipis la formació s'ha acostat o ha superat el 20% dels vots. A Mallorca també ha aconseguit bons resultats a Palma, però també supera el 20% en poblacions com Esporles, Puigpunyent, Santa Maria del Camí i Pollença. La comparació amb els resultats del 2016 és poc apropiada perquè llavors la formació es va presentar en coalició amb els ecosobiranistes.

Percentatge de vot de Podem per municipis

Els millors resultats de Veus Progressistes han estat al centre i l'est de Mallorca i a algunes poblacions de la Serra. La comparació amb els resultats del 2016 és poc apropiada perquè llavors la formació es va presentar en coalició amb Podem.

Percentatge de vot de Veus Progressistes per municipis

El Pi ha obtingut uns resultats especialment baixos a Menorca, Eivissa, Formentera i la badia de Palma, però ha aconseguit més vots al centre i al nord-est de Mallorca. El 2016 la formació no es va presentar a les eleccions al Congrés.

Percentatge de vot d'El Pi per municipis

stats