GOVERNABILITAT INSULAR
Política 26/07/2019

Les esquerres posen en perill la majoria al Consell de Menorca

Les negociacions per pactar el govern insular i els diferents ajuntaments han accentuat la desconfiança entre el PSOE i MÉS per Menorca

Ivan Martín
4 min
Les esquerres posen en perill la majoria al Consell de Menorca

MaóLa legislatura al Consell de Menorca ha començat amb una crisi de desconfiança entre els dos partits amb més representació entre les forces d’esquerres, el PSOE, que té quatre consellers, i MÉS per Menorca, que en té tres. El vot contrari dels sobiranistes a l’organigrama en el ple del passat dilluns desencadenà una situació delicada, fins al punt que ha deixat enlaire la possibilitat de trencar l’acord de govern assolit el 5 de juliol entre MÉS, el PSOE i Unides Podem. El detonant del rebuig dels econacionalistes a l’organigrama del Consell fou la negativa del PSOE a cedir les presidències de dos òrgans institucionals i acordats inicialment, el Consorci de Residus i Energia i l’Agència Menorca Reserva de la Biosfera. Els dies previs al ple, membres de MÉS per Menorca i del PSOE van intentar arribar a un acord, però no se’n van sortir. MÉS volia el compromís de cessió per escrit perquè la manca de confiança envers els socialistes és total. Finalment, i després de votar en contra de l’organigrama, els esdeveniments es van precipitar amb una reunió d’urgència de quatre hores en què s’acordà la cessió de la presidència del Consorci de Residus i Energia, així com la de l’Agència Menorca Reserva de la Biosfera, per als pròxims dos mesos. Cal remarcar que aquest òrgan de la institució serà sotmès a un canvi d’estatuts que atorgarà el lideratge a la presidenta del Consell, Susana Mora, i Maite Salord passarà a la vicepresidència. Per cert, a la reunió que es va fer al Mercadal també es va pactar dur a terme una comissió de seguiment del pla d’energia Menorca 2030 i la participació de Mora en totes les reunions que es facin fora de l’illa, i en les quals es negociï amb interlocutors del Govern balear, el govern espanyol i la Comissió Europea.

La relació, a prova

Tot i que des de les diferents formacions que integren el pacte de govern relativitzen la situació, hi ha dos capítols recents que han contribuït a incrementar la tensió entre partits. En primer lloc, els resultats del passat 26-M van situar el PSOE amb quatre consellers, un més que els menorquinistes, que varen mantenir els tres assolits l’any 2015. Les negociacions per configurar el pacte del Consell havien de ser fàcils, però l’exigència de MÉS per Menorca de tenir la presidència i el front comú que van formar el PSOE i Unides Podem, desmuntant la idea de MÉS, acabà per enrarir l’ambient.

Posteriorment, MÉS per Menorca va aconseguir, durant les negociacions, desplaçar Unides Podem de la vicepresidència, si bé és cert que el partit morat havia retrocedit en un conseller respecte de la legislatura anterior. L’objectiu dels sobiranistes va ser “visualitzar” el lideratge de Salord a través d’una única i forta vicepresidència. A Podem asseguren que no entenen “l’obsessió” per destronar-los, però admeten que la seva relació amb MÉS es va rompre el dia que van anunciar no donar suport a la demolició del pont de l’Argentina, tal com s’havia compromès en els acords del 2015. Aquesta acció provocà que des de MÉS s’acusàs Podem d’abandonar de manera “sobtada i unilateral” el full de ruta que incloïa l’eliminació dels viaductes a mig construir ubicats en el tram de la carretera entre Maó i Alaior.

D’altra banda, les negociacions per la configuració dels equips de govern dels ajuntaments també haurien influït indirectament en complicar les relacions entre els partits. En alguns municipis com Maó, es Castell, Sant Lluís o es Mercadal les converses entre les agrupacions pròximes a MÉS i el PSOE no varen ser fluïdes. Els de MÉS van arribar al punt d’acusar els socialistes de mantenir una “actitud prepotent” en els diferents processos. En canvi, els interlocutors del PSOE han pregonat públicament la dificultat que suposa pactar amb la formació ecosobiranista.

Ara l’objectiu és redreçar i normalitzar les relacions personals entre els consellers dels tres partits d’esquerres. La legislatura no ha començat de la millor manera i damunt la taula hi ha qüestions com les obres a la carretera general, la transició energètica i l’aprovació de les modificacions del Pla Territorial Insular, que exigeixen cintura política i unitat d’acció. És per aquest motiu que el PSOE, Unides Podem i MÉS per Menorca han de complir amb la confiança que els menorquins van dipositar a final del mes de maig en un projecte progressista.

Arguments per a l’oposició

Després de només un ple, els partits de dretes ja tenen el discurs fet. Falta de desconfiança i deslleialtat són les paraules més emprades pels representants de Ciutadans i del Partit Popular a l’hora de referir-se a l’equip de govern. La portaveu del PP, Coia Sugrañes, ha estat la més crítica qualificant de “dantesques” les discrepàncies públiques mantingudes entre el PSOE i MÉS per Menorca. Els populars acusen Maite Salord i Susana Mora d’actuar com a “bombers piròmans”, i consideren que la líder de MÉS ha “extorsionat” la socialista per no donar el seu suport sense la cessió de les presidències dels òrgans institucionals. Sugrañes entén que la imatge del Consell ha quedat “seriosament malmesa”, i, amb sarcasme, aconsella a les forces d’esquerres “que convidin a les converses a un relator, que tant agrada als separatistes”. La cap de l’oposició és pessimista pel que fa al futur i es mostra convençuda que aquesta no serà l’única desavinença pública que patirà la institució durant el mandat.

stats