Política 31/03/2018

Un acord estatal permetrà acostar Esquerra Unida

El soci preferent de Podem a escala estatal és Esquerra Unida. A Podem de les Illes Balears ho saben i treuen ferro a la necessitat de negociar amb els representants illencs de la formació per poder formar candidatures conjuntes amb vista a les eleccions autonòmiques, insulars i municipals previstes per a la primavera del 2019

J. Ribas
2 min

PalmaEl soci preferent de Podem a escala estatal és Esquerra Unida. A Podem de les Illes Balears ho saben i treuen ferro a la necessitat de negociar amb els representants illencs de la formació per poder formar candidatures conjuntes amb vista a les eleccions autonòmiques, insulars i municipals previstes per a la primavera del 2019. “Segurament ja ens lligarà un acord a escala estatal”, afirma el secretari d’organització de Podem, Alejandro López.

A més, el coordinador general d’Esquerra Unida a les Illes Balears, Juanjo Martínez, explica que “la proposta d’EUIB és fer un front ampli de l’esquerra al qual se sumin tots els agents possibles”. A més, els documents vigents a EUIB ja recullen aquest projecte de coalicions d’esquerres, de manera que la formació no ha de demanar permís als militants per arribar a acords amb altres partits. Aquesta voluntat d’acords amplis afecta especialment els socis d’Esquerra Unida a les últimes eleccions generals, Podem i MÉS.

De fet, la coalició Units Podem MÉS que es va presentar a les darreres eleccions generals és el referent més interessant per a EUIB. Martínez destaca la possibilitat de ser “primera força de l’esquerra o fins i tot superar el Partit Popular”. Segons els comptes d’EUIB, que hi hagués dues o tres candidatures diferents a l’esquerra del PSIB el 2019 podria fer el bloc de partits progressistes en conjunt perdés diputats. “Possiblement anam cap a un escenari amb majories molt ajustades i necessitam tot el que puguem sumar”, afirma el coordinador general d’EUIB, Juanjo Martínez.

Per la seva banda, el secretari d’organització de Podem, Alejandro López, reconeix que sumar MÉS a la candidatura per a unes eleccions autonòmiques serà molt difícil.

A Eivissa, Guanyem

Podem i Esquerra Unida tenen diversos precedents de candidatures conjuntes. Això no passa només al Congrés dels Diputats, on els dos partits estan representants pel grup Units Podem, sinó que també passa a la majoria de les candidatures municipals de l’illa d’Eivissa, en què totes dues candidatures es presenten sota l’aixopluc de la marca Guanyem, i al Consell insular, on s’optà pel nom Guanyem-Podem.

stats