Esquerra repta Junts a trobar una "alternativa viable i efectiva" per evitar eleccions

Vilalta reclama a la formació de Puigdemont els vots per "desbloquejar" la investidura i fer un govern en solitari

3 min
Marta Vilalta, secretària general adjunta d'ERC, en l'acte del món local a Barcelona

BarcelonaQueden onze dies perquè es convoquin automàticament les eleccions a Catalunya i els partits independentistes segueixen sense acord. Aquest dissabte Esquerra ha reunit el món local al Mirador de l'Alcalde de Montjuïc per tornar a insistir en la seva proposta per "desbloquejar" la investidura de Pere Aragonès: Marta Vilalta, portaveu dels republicans, ha demanat a Junts que "compleixin amb la paraula donada" i els cedeixin els vots per elegir el president. En tot cas, Vilalta també ha dit que si Junts té una "alternativa" per evitar eleccions que sigui "viable" i "eficaç" la plantegi, però ha assegurat que fins ara això no ha passat. A parer seu, la via més fàcil és la que proposen ells, però Junts afirma que no donarà els seus vots gratis i manté que encara és possible el govern de coalició.

"Demanem una investidura ja, amb el suport de JxCat, la CUP i, si escau, els comuns per formalitzar un govern en solitari d'ERC i deixar la porta oberta a seguir treballant [perquè entrin al govern] sense la pressió d'una convocatòria electoral", ha insistit Vilalta. "JxCat ha de tenir sentit de la responsabilitat", ha afegit la dirigent republicana, que també forma part de l'equip negociador.

La també secretària general adjunta d'Esquerra ha admès contactes informals en les darreres hores amb Junts, però també que la situació està en el mateix punt que dimecres, quan els tres partits independentistes es van conjurar per evitar eleccions però sense trobar encara una solució. Segons fonts de l’entorn d’Aragonès, fa dies que el vicepresident parla “diàriament” amb el secretari general de JxCat, Jordi Sànchez, per trobar sortides.

El que sí que han descartat aquest dissabte els republicans és comptar amb els vots del PSC per investir Pere Aragonès. "Ni acords ni cessió de vots", ha dit, amb l'argument que no hi comparteixen "res" pel que fa al projecte de país i ha acusat els socialistes de "no admetre la repressió i negar una solució democràtica" al conflicte amb Catalunya. En aquest sentit, tampoc el PSC es presta a facilitar la investidura d'Aragonès, ja que recorda que el 14-F va ser el "primer partit a Catalunya" en vots i escons. Davant del bloqueig actual, el candidata socialista, Salvador Illa, ha tornat a reclamar a la presidenta del Parlament, Laura Borràs, poder-se sotmetre a una investidura, malgrat que només té garantits els 33 suports socialistes.

Pel que fa als comuns, són els únics que segueixen insistint en el tripartit. L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, en una entrevista a 'El Suplement' de Catalunya Ràdio, ha assegurat que si la fórmula és possible a escala espanyola i a Barcelona també ho ha de ser a la Generalitat. "Si un acord és bo a Barcelona i es pot fer a l'Estat, no entenc que ERC i PSC no es truquin i es moguin pel Govern", ha assenyalat.

Acte del món local d'Esquerra a Montjuïc aquest dissabte.

Pressió del món local

Més enllà de les declaracions de Marta Vilalta, també el món local ha fet pressió a Junts per desbloquejar la investidura. El cap de files d'Esquerra a Barcelona, Ernest Maragall, que manté una aliança estable amb el govern d'Ada Colau i el PSC, ha demanat a Junts que cessin les "actituds de bloqueig". "No són admissibles", ha dit, i ha acusat els de Carles Puigdemont de fer una negociació de "petits interessos". "El país hauria d'estar per sobre d'això", ha afirmat.

També l'alcaldessa de Sant Cugat, Mireia Ingla, ha insistit en la mateixa línia. Posant com a model els ajuntaments, en què per exemple ella governa amb la CUP i el PSC, ha instat la resta de formacions polítiques a tenir cintura i desbloquejar la investidura del líder d'Esquerra.

A Maragall i a Ingla l'han acompanyat a la fotografia altres alcaldes republicans com l'alcaldessa de Figueres, Agnès Lladó; l'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo; el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, i el cap de l'oposició de la Diputació de Barcelona, Dionís Guiteras.

Esquerra amplia el govern de Tarragona amb la incorporació de la CUP

Paral·lelament a aquest acte, aquest dissabte s'ha consumat un acord entre els republicans i la CUP a Tarragona. Segons han explicat els cupaires en un comunicat, dues regidores de l'esquerra anticapitalista entraran al govern d'ERC i els comuns pilotat per Pau Ricomà (ERC) després de setmanes de negociar un acord programàtic. Junts, que també estava en les negociacions, de moment queda fora del pacte.

stats