Política 04/11/2019

L'esquerra instarà l'Estat que condemni oficialment les pràctiques repressives del franquisme

El PP ha dit que la iniciativa del PSIB, MÉS i Podem cerca una "confrontació entre espanyols" i "rèdit electoral"

K. O.
2 min
Imatge d'arxiu d'ARA Balears.

PalmaEl PSIB, MÉS i Podem presentaran aquest dimarts al Parlament una Proposició No de Llei (PNL) per instar l'Estat que posi en marxa el procés per declarar "nul·les de ple dret" les sentències de motivació política dictades contra els antifranquistes durant la dictadura i que s'oficialitzin dates per homenatjar les víctimes de la Guerra Civil i de la postguerra, a més de promoure el restabliment de la dignitat dels represaliats mitjançant el reconeixement públic amb actes i la sol·licitud de perdó.

La diputada socialista Mercedes Garrido ha dit que no esperen res de l'extrema dreta, però sí del PP i Ciutadans, perquè "és el moment que expliquin què n'opinen, també sobre l'exhumació de Franco". Ha afegit que treure el dictador del Valle de los Caídos "ens posa a la mateixa altura que altres països europeus". Sobre tot això, però, el portaveu parlamentari del PP, Biel Company, ha comentat que la iniciativa cerca una "confrontació entre espanyols" i "rèdit electoral".

El popular ha considerat "lamentable" que el PSOE, però també el PSIB a les Balears, tingui un argumentari amb vista al futur "basat a parlar de Franco i de Catalunya". Aquesta iniciativa, segons Company, incompleix l'article 4 de la Llei de memòria històrica que va aprovar el Govern balear, en què queda clar que "hi va haver víctimes en els dos bàndols", ha assegurat.

El candidat de Vox al Congrés per les Illes, Antonio Salvá, també ha criticat la proposta en la mateixa línia i ha afirmat que la memòria històrica suposa una revisió del franquisme que considera una "venjança històrica". "Parlen de memòria històrica per rompre el país, que és el que cerquen", ha comentat el candidat d'extrema dreta, i ha afegit que "es preocupen per coses que varen passar fa 80 anys, per Franco, que va morir fa 44 anys". "ETA va matar fins ahir i a ningú li importa", ha lamentat Salvá, pare d'un dels dos guàrdies civils assassinats per la banda terrorista a Palmanova el 2009.

stats