Política 08/01/2019

L'esquerra exigeix canvis al govern espanyol per poder donar ajudes a estrangers

Només l'Ajuntament de Palma ha hagut de denegar ajudes a 60 famílies per les exigències de la Llei tributària estatal

J. R.
2 min
Els diputats dels partits d'esquerres amb representants del Consell i de l'Ajuntament de Palma a la sala de premsa del Parlament.

PalmaEls grups parlamentaris del PSIB, Podem, MÉS per Mallorca i MÉS per Menorca han presentat una proposició no de llei per instar el govern espanyol que modifiqui la Llei tributària a fi que els immigrants que no tenen NIE puguin rebre determinades ajudes públiques. Actualment, institucions com l'Ajuntament de Palma i el Consell de Mallorca han de denegar alguns subsidis perquè la Llei tributària estatal no permet als immigrants sense permís de residència percebre ajudes econòmiques de les institucions públiques.

El Parlament de les Illes Balears instarà el govern de Sánchez a fer les modificacions legals que calguin perquè no sigui necessari presentar un NIF o un NIE a l'hora de rebre atenció i ajudes econòmiques. De fet, a Cort basta un passaport i estar empadronats a Ciutat per rebre assistència de serveis socials i ajudes en espècies, però les institucions no poden donar ajudes monetàries a aquestes persones per culpa de la Llei tributària, que ara els partits d'esquerres demanen canviar.

El PSIB, Podem i MÉS consideren que l'article 14.3 de la Llei orgànica de drets dels estrangers assenyala que, sigui com sigui la seva situació administrativa, tenen dret als serveis i a les prestacions socials bàsiques, per la qual cosa caldria modificar la Llei tributària a fi de garantir que es compleix aquest precepte.

La diputada de MÉS Agustina Vilaret, que ha exposat el contingut de la iniciativa, ha explicat que, a vegades, "els serveis socials atenen persones estrangeres sense recursos i, després de la seva valoració, no poden prestar-los ajudes d'emergència social perquè manquen de DNI, NIF o NIE". "La petició que feim va dirigida al fet que les administracions puguin ajudar aquestes persones sense incomplir la Llei tributària", ha afegit.

Per part seva, la regidora de Serveis Socials de l'Ajuntament de Palma, Mercè Borràs, present en la roda de premsa, ha indicat que Cort té identificades "unes seixanta famílies empadronades a Palma que no poden percebre aquestes ajudes econòmiques per mancar de la documentació sol·licitada".

Així mateix, Borràs ha explicat que la proposta neix de Cort, on es va impulsar una moció amb el mateix contingut i que va aconseguir el consens de tots els partits. De moment, ni el PP, ni Cs ni El Pi al Parlament s'han sumant a la presentació de la iniciativa, però l'esquerra no descarta que els tres partits s'hi sumin més endavant i que hi acabin votant a favor.

stats