CRÒNICA
Política 18/09/2018

L'"esquerra" s'absenta d'un discurs que fa rialles a la dreta

La presidenta ha evitat pronunciar la paraula "esquerra", però ha insistit que té un projecte de "progrés per a tothom" i "feminista"

Jaume Ribas
4 min
La presidenta Armengol amb la bancada del Partit Popular de fons.

PalmaL'expectació era màxima. Tota la premsa, tots els diputats, tots els consellers, tots els assessors, alguns diputats balears al Congrés... El Parlament era ple de gom a gom per sentir el discurs de la presidenta Francina Armengol en la primera jornada del debat de política general, prèvia a la previsiblement extenuant sessió de demà dimecres, en la qual intervindran la resta de grups.

La presidenta ha dibuixat el seu "model", el seu projecte "per a tothom" i de "progrés" sense pronunciar ni una sola vegada la paraula "esquerra". La líder del Govern més escorat a l'esquerra de la història de Balears ha evitat brandir aquesta bandera poc més de mig any abans de les eleccions i ha optat per una altra recepta: la moderació, la concòrdia i els anuncis vistosos. Alineada amb les tesis del govern Sánchez i recollint la demostració de força del darrer 8 de març, això sí, Armengol ha insistit diverses vegades en la consigna d'un Govern "feminista".

Les proclames de la presidenta sembla que han convençut al PSIB. Els diputats socialistes n'han aplaudit alguns dels anuncis amb fermesa i han omplert els seients de convidats del Parlament amb càrrecs del Consell de Mallorca, dels ajuntaments i, fins i tot, del Congrés. Entre ells hi havia el senador i expresident Francesc Antich, però l'altre senador autonòmic, José Ramón Bauzá, s'ha absentat i no ha comparegut per escoltar la presidenta i fer acte de presència en un dels dies més importants de la legislatura per al Parlament que el va elegir.

Els socialistes no han estat els únics que han fet venir càrrecs d'altres institucions. Han estat presents a la sessió els dos diputats al Congrés de Podem: el més que probable candidat a les properes eleccions autonòmiques, Juan Pedro Yllanes, i l'actual secretària general de la formació, Mae de la Concha. Aquesta última ha pres la paraula, passant davant tant Alberto Jarabo com Laura Camargo, per valorar el discurs d'Armengol a la sala dels passos perduts. Així mateix, la sessió d'avui ha deixat un altre anècdota curiosa sobre el partit morat: mentre el portaveu Alberto Jarabo aplaudia la presidenta igual que els diputats socialistes i de MÉS, la portaveu adjunta Laura Camargo ha preferit no fer-ho.

Si Camargo ha acollit amb poc entusiasme el discurs d'Armengol, els grups de la dreta hi han reaccionat fent visible fins i tot una certa befa. Abans del debat, el Partit Popular ha escalfat les xarxes amb un vídeo de les "mentides, contradiccions i reculades" de la presidenta.

Durant la intervenció de la presidenta, la portaveu parlamentària del PP, Marga Prohens, prenia nota del que deia la líder socialista i reia, igual que ho feien altres diputats, quan sentien propostes reiteratives o que consideraven impossibles. El president del Parlament, Balti Picornell, ha hagut d'interrompre Armengol per mirar de calmar i fer callar els diputats del PP. "Ha copiat el Partit Popular", ha arribat a sentenciar després de la sessió Prohens, fent referència a les anunciades ajudes fiscals per a la compra d'habitatges que ha promès Armengol, que guarden una important semblança amb la que va presentar el PP i que serveixen, en bona mesura, per desactivar la demanda de baixada d'impostos.

Anuncis vistosos

Armengol ha fet un discurs llarg, de gairebé dues hores. La líder socialista ha insistit a parlar del "futur" i ha posat l'èmfasi en la "unió". De fet, el primer que ha destacat d'aquests anys de legislatura és allò que s'ha aconseguit amb un ampli consens al Parlament, com ara la Llei de fosses o la Llei del tercer sector. La cap de l'Executiu també ha anunciat algunes mesures: noves subvencions a les famílies, la fi del copagament farmacèutic per als jubilats, la gratuïtat dels aparcaments de Son Espases i Can Misses...

D'entre tots els anuncis que ha fet aquest dimarts la presidenta, en destaquen dos, que són, precisament, poca cosa més que projectes molt vistosos: un és la construcció del nou hospital sociosanitari de Felanitx i l'altre, l'acord amb l'Estat per enllestir un nou REB per a aquest novembre.

El nou hospital està "en una fase embrionària", segons l'Ajuntament, tot i que ja se sap que s'ubicarà en un solar a prop del poliesportiu. A la Conselleria de Salut no en tenen gaires més dades, de manera que és més que probable que el projecte no estigui enllestit i potser ni tan sols començat abans d'acabar aquesta legislatura.

Per altra banda, l'acord amb el govern central per a un nou Règim Especial per a les Balears arribarà, segons les previsions d'Armengol, el novembre. Si es complís aquest pronòstic (o aquest desig), encara faltaria que el text consensuat pels executius central i autonòmic passàs el farragós tràmit de l'aprovació a les corts espanyoles, que de ben segur demorarà un grapat de mesos més l'entrada en vigor del nou REB. En definitiva, és pràcticament segur que el Govern incomplirà el termini autoimposat de tenir un nou REB en vigor abans de l'1 de gener de 2019 i faltarà veure si tota la tramitació o la posada en marxa del nou règim econòmic i fiscal pot fer-se abans de la convocatòria d'eleccions.

stats