Política 15/08/2013

El govern espanyol no intervindrà en el mercat per evitar més pujades de la llum

El ministre d'Indústria i Energia, José Manuel Soria, admet que això "es reflectirà en els preus"

Europa Press
2 min

MadridEl ministeri d'Indústria, Energia i Turisme no intervindrà en el futur per frenar possibles pujades brusques dels preus de l'electricitat i deixarà que les futures revisions es regulin a través dels mecanismes establerts, ja siguin les subhastes per fixar el cost de l'energia o el nou sistema automàtic de correcció de peatges, segons va indicar en una entrevista amb Europa Press el ministre José Manuel Soria.

"Fins ara, quan es produïa una diferència entre els ingressos i els costos, el govern [espanyol] tenia la discrecionalitat de compensar-ho o no apujant o abaixant els preus", va indicar el ministre, abans de recordar que aquesta situació va contribuir a originar el dèficit de tarifa, que en termes acumulats puja a 26.000 milions d'euros.

Tanmateix, amb la reforma s'aplicarà un mecanisme automàtic de revisió de peatges quan hi hagi una desviació superior al 2,5% dels ingressos, de manera que aquesta circumstància "es reflectirà en els preus", sense que hi hagi "discrecionalitat". "Això és molt bo, perquè els preus ens estaran donant senyals exactes de quin és el funcionament del mercat i quins són els costos del sistema", ha sostingut.

Malgrat confiar en aquest mecanisme i renunciar a qualsevol intervenció per evitar pujades, el ministre va assegurar que un dels objectius de la reforma energètica és precisament evitar pujades del rebut. "Tot l'esperit de la reforma és evitar que el preu de l'electricitat pugi a Espanya com ho va fer des de gener del 2012, un 42%, després d'haver-ho fet un 63% entre 2003 i 2011".

El ministre va sostenir que, amb la reforma, "s'ha evitat un augment del 42%" en el rebut de la llum, enfront del 8% de pujada final des de 2012. "Però si el mercat marca una nova pujada, lògicament això ho reflectirà el sistema, perquè si no ho fa estarem reiniciant novament el problema de generació del dèficit i, si això no se soluciona, caldran solucions més dràstiques que les que s'han adoptat", va afirmar.

stats