Política 18/04/2017

El govern espanyol denuncia nou ajuntaments valencians per col·locar banderes republicanes el 14 d'abril

L'advocacia de l'Estat presenta recurs per vulneració del principi de "neutralitat i objectivitat" que ha de regular l'activitat de les administracions públiques

Agències
2 min
Moment en el qual es despenja una bandera republicana a la façana de l'Ajuntament de Sagunt el passat 14 d'abril

ValènciaL'advocacia de l'Estat, en representació de la delegació del govern espanyol al País Valencià, ha presentat recurs contenciós administratiu contra nou ajuntaments valencians que varen penjar banderes republicanes el 14 d'abril per commemorar l'aniversari de la proclamació de la II República.

Les denúncies comunicades aquest dimarts s'interposen contra els ajuntaments d'Algemesí (Ribera Baixa), Barxeta (Costera), Benifaió (Ribera Alta), Bunyol (Foia de Bunyol), Paiporta (Horta Sud), Tavernes de la Valldigna i Xeraco (a la Safor), tots ells a la demarcació de València. A aquestes denúncies cal sumar-hi les ja anunciades contra els consistoris de Sagunt (Camp de Morvedre) i Silla (Horta Sud).

Les accions judicials s'han presentat després que la delegació del govern espanyol al País Valencià enviés la setmana passada una circular advertint que acudiria a la via judicial contra els ajuntaments que exhibeixin la bandera republicana per haver vulnerat la normativa que regula l'ús de banderes.

En aquesta carta, se cita la llei 39/1981, sobre l'ús de la bandera espanyola i altres banderes, i remarca que als edificis consistorials la bandera d'Espanya ha d'estar "a l'exterior i ocupar un lloc preferent". Així mateix, recorda que l'article 8.3 del Decret 116/1994 de la Generalitat Valenciana indica que els consistoris "no poden enarborar com a pròpia una altra bandera que no sigui l'oficial" i que utilitzar una bandera no constitucional "vulneraria el principi de neutralitat i objectivitat que ha de regular l'activitat de les administracions públiques", d'acord amb l'article 103.1 de la Constitució i el 6.1 de la Llei 7/1985 sobre les bases del règim local.

A més, recorda l’existència de diverses sentències, com la del TSJ de Castella i Lleó de 2015, que estableix que en un edifici públic no es pot fer ús de la bandera republicana ni al balcó principal, ni en qualsevol de les façanes o finestres, es tracti o no d'un pal o qualsevol altre tipus d'exhibició pública. Segons aquesta sentència "no es nega el dret que té qualsevol partit o grup polític en la seva seu o altres dependències pròpies a utilitzar la bandera que cregui convenient" però en limita l'ús en el cas d'un edifici públic.

stats