Política 13/11/2020

El govern espanyol assegura que portarà la reforma del delicte de sedició al Congrés abans de Cap d'Any

El ministre Campo revela que la feina prèvia al seu ministeri està "bastant avançada"

Ara
4 min
El govern espanyol assegura que aprovarà la reforma del delicte de sedició abans de cap d'any

BarcelonaEl ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, ha assegurat aquest divendres que el seu executiu portarà la reforma del delicte de sedició al Congrés abans de Cap d'Any i s'ha mostrat confiat que s'aprovarà. Segons Campo, la feina al ministeri de Justícia "està bastant avançada" i, un cop superi tots els tràmits parlamentaris, la reforma del delicte de sedició es podrà aplicar als presos independentistes si inclou una modificació a la baixa de les penes.

El ministre de Justícia ha fet aquestes manifestacions en una entrevista a TVE, on ha apuntat que la finalitat de la reforma del delicte de sedició "és harmonitzar el nostre dret amb el dels països del nostre entorn a l'hora de recollir unes figures delictives greus en els seus termes justos". Segons Campo, la reforma podrà modificar la situació penitenciària dels presos polítics. "Cal veure la redacció final", però "quan afecta uns fets jutjats anteriorment, si és més beneficiós pel que fa a les penes, el tribunal sentenciador fa l'adequació o l'estudi sobre si s'ha de tocar".

En tot cas, Campo ha afirmat que en primer lloc el govern espanyol farà un avantprojecte de llei i pretén obrir "un gran debat" amb tots els sectors abans d'aprovar la reforma al consell de ministres i portar-la al Congrés de Diputats. Aquest anunci es produeix només cinc dies després que el president d'Unides Podem al Congrés, Jaume Asens, exigís al president espanyol, Pedro Sánchez, que reformés "ja" el delicte de sedició perquè els "presos polítics" estiguin lliures per la campanya del 14-F.

En una entrevista a La Vanguardia, Asens va demanar "urgència" i va considerar que la reforma de la sedició és "inajornable". "El PSOE ha de passar de les paraules als fets", va afegir Asens sobre la reforma de la sedició. "No ens hi podem comprometre, hi ha uns tràmits, però en 3 o 4 mesos es podria fer", va opinar. Avui Asens s'ha expressat en la mataeixa línia: "Cada dia que passa sense abordar la reforma de la sedició és un dia més d'injustícia. El ministro va tard. Té una propuesta molt clara sobre la taula des de l'inici de la legislatura. Hem de passar ja dels anuncis als fets", ha piulat.

Campo ha apuntat també que continuen els tràmits de gestió de l'indult als presos, tot i que només ha indicat que es resoldrà "en temps raonables" i no ha avançat quina serà la decisió final del president del govern. "Hi ha expedients d'indults que triguen sis mesos, i altres un any i escaig". Campo no ha avançat quina podria ser la resolució del seu executiu. Ha recordat que "la mesura del dret de gràcia és excepcional i té per finalitat corregir errors i excessos judicials", i de moment el seu govern només està donant compliment a la llei de l'indult. Pel que fa a la situació de l'expresident Puigdemont, el ministre diu que ara com ara no l'afectaria en la mesura que no està condemnat. Però "en el cas de ser jutjat és una nova normativa i es podrien fer les qüestions d'acord amb el nou articulat".

El PP ho considera una "vergonya" i ho atribueix a la negociació dels comptes

La portaveu del PP al Congrés, Cuca Gamarra, ha denunciat avui que el cap de l'executiu espanyol, Pedro Sánchez, segueixi amb el "mercat persa" en la negociació dels pressupostos i que, "després de blanquejar Bildu", ara li toqui el "torn als condemnats per sedició" a través d'una reforma penal "per abaixar-los les penes". "Toca el torn als condemnats per sedició i fugats com Puigdemont: reforma Codi Penal per abaixar-los les penes. El Govern de la vergonya, humilien els espanyols", ha assegurat la portaveu de el Grup Popular al Congrés en un missatge a Twitter.

De la mateixa manera s'ha expressat el portaveu de Justícia del PP al Congrés, Luis Santamaría, que ha qualificat aquesta proposta de "vergonya". "Ahir blanquejant Bildu i acostant a assassins confessos. I avui de genolls davant el separatisme", ha proclamat també a Twitter.

Sense parlar de la reforma del delicte de sedició, el líder del PP, Pablo Casado, que s'ha reunit aquest divendres amb el Gremi de Restauració de Barcelona, ha acusat Sánchez de doblegar-se a les demandes dels partits independentistes. "El PSOE s'ha de respectar a ell mateix i trencar amb els radicals que depenen dels independentistes de Catalunya i que ens porten a uns pressupostos ruïnosos", ha afirmat.

També ha lamentat que Sánchez pretengui crear un "infern fiscal" augmentant amb 9.000 milions els impostos "a les classes mitjanes i treballadores". Segons Casado, en aquests pressupostos generals de l'Estat Sánchez "ha creuat la línia negra de pactar amb Bildu a canvi d'acostar presos amb delictes de sang prop de les presons del País Basc".

El rei emèrit "no ha fugit"

D'altra banda, Campo també ha opinat que el rei emèrit, Joan Carles de Borbó, "no ha fugit" perquè en aquests moments no té obert cap procediment judicial a l'Estat. "Estic convençut que el dia que se'l cridi vindrà", ha dit. El ministre ha recordat que ara mateix només hi ha "actuacions preliminars de la Fiscalia per avaluar si hi ha fets" que es corresponen a delictes. "Hi ha una situació especial d'inviolabilitat que va acabar i, per tant, com a qualsevol ciutadà se li aplica la presumpció d'innocència".

stats