Política 12/06/2018

En llibertat les dues persones detingudes arran dels escorcolls al departament de Vicepresidència i el CTTI

La Policia Nacional buscava proves sobre com es va elaborar el cens de l'1-O

Ara
3 min
Agents dels Mossos d'Esquadra custodien l'edifici del Departament d'Economia

BarcelonaEfectius de la Policia Nacional han escorcollat aquest dimarts les dependències del departament d'Economia i el Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació de la Generalitat de Catalunya (CTTI). Ho han fet des de primera hora del matí i fins a les quatre de la tarda aproximadament. Segons ha avançat 'El País' i ha confirmat l'ARA, els agents ho han fet per ordre del jutjat d'instrucció número 13. La comissió judicial buscaria proves sobre com es va confeccionar el cens del referèndum de l'1-O. La policia ha fet dues detencions durant el transcurs dels escorcolls, que han acabat amb la llibertat amb càrrecs en els dos casos.

Un dels detinguts és el director de l'Idescat, Frederic Udina, que ha estat traslladat a la comissaria de la Verneda de Barcelona per declarar davant la Policia Nacional i posteriorment ha quedat en llibertat, informa l'ACN. Segons fonts de la Vicepresidència, els agents no han escorcollat la seu d'aquest organisme a la Via Laietana. La policia també ha fet una segona detenció. Es tracta del cap de gabinet tècnic del departament de la Vicepresidència, Daniel Gimeno, a qui la policia li ha escorcollat el seu ordinador durant pràcticament set hores. Pocs minuts abans de les quatre de la tarda els agents han sortit de l'edifici del departament d'Economia i s'han endut Gimeno a declarar també a la comissaria de la Verneda, i ha quedat en llibertat.

Andreu Van den Eynde, advocat d'ERC i que s'encarrega de la defensa d'Oriol Junqueras i Raül Romeva, ha arribat a la seu d'Economia pocs minuts abans de les 10 del matí, on mitja dotzena d'agents de paisà estaven fent l'escorcoll. L'edifici l'han custodiat durant tot el matí diversos agents del cos dels Mossos d'Esquadra.

Agents dels Mossos d'Esquadra custodien l'edifici del Departament d'Economia

Aquest matí la policia també ha escorcollat la seu de la Generalitat on es controlen els certificats d'enviament de correus, que és al mateix edifici de l'empresa de comunicació Mediapro. El TSJC ha aclarit, però, que no s'han practicat diligències vinculades en aquesta empresa, tal com s'havia apuntat al principi. De fet, un dels socis d'aquesta empresa de comunicació, Tatxo Benet, ha explicat a RAC1 que no s'havien endut res de l'empresa.

Davant de la seu del CTTI s'han concentrat diversos treballadors per mostrar el seu rebuig amb l'operatiu policial d'aquest matí.

Treballadors del CTTI concentrats davant l'edifici per mostrar el seu rebuig pels escorcolls

És la primera vegada que la Policia Nacional entra a la seu del departament d'Economia des del 20 de setembre. En aquell macrooperatiu policial per frenar el referèndum de l'1-O es van detenir 15 persones i es van confiscar 10 milions de paperetes. Entre els nombrosos organismes oficials escorcollats el 20 de setembre, els agents també van entrar al CTTI. Aquell operatiu previ al referèndum va provocar protestes a Barcelona i arreu de Catalunya.

El 5 de desembre, però, la policia espanyola sí que va escorcollar l'Idescat per ordre del jutjat d'instrucció número 29 de Barcelona, que en aquell moment substituïa una baixa del titular del jutjat número 13, l'encarregat de la investigació dels preparatius del referèndum. Aleshores pretenia indagar si aquest organisme havia participat en la confecció del cens de l'1-O i si s'havia fet irregularment, cosa que podia constituir un delicte de revelació de secrets.

L'entrada aquest dimarts a la seu de la Generalitat on es controlen els certificats d'enviaments de correus podria respondre a la peça separada que el magistrat va obrir arran de les denúncies pels enviaments de cartes a ciutadans catalans perquè formessin part de les meses electorals.

stats