Política 17/10/2019

Els tres escenaris de Torra per a l'autodeterminació: referèndum, eleccions o consulta pactada

El president fa una proposta pròpia al ple sense comunicar-la abans al Govern ni als grups

Ara
2 min
El president de la Generalitat, Quim Torra,  i el vicepresident, Pere Aragonès, durant la reunió del consell executiu del Govern de la setmana passada.

BarcelonaEl president de la Generalitat, Quim Torra, ha plantejat aquest dijous al ple tornar a exercir l'autodeterminació en aquesta legislatura com a resposta a la sentència. Com? Segons les fonts consultades, planteja fer-ho a través d'una consulta pactada amb l'Estat, un altre referèndum unilateral o unes eleccions plebiscitàries -les quals serien la seva opció preferida-. L'ARA va avançar el mes de juny que aquesta era una proposta que estava sobre la taula, però que no comptava amb l'aval dels partits polítics independentistes.

I és que Torra ha fet aquest plantejament al ple sense haver-ho consensuat abans amb els grups parlamentaris -tampoc JxCat-, la qual cosa el seu soci de Govern, Esquerra, li ha retret dins mateix de l'hemicicle. De fet, no sabien que ho diria aquest dijous en aquests termes.

El president es va reunir ahir a la tarda amb els consellers d'Esquerra i JxCat de forma informal, per comentar el discurs que faria al ple. Fonts coneixedores de la trobada, expliquen es va abordar només una part del que ha dit, el que feia referència al rebuig a la sentència i a la condemna per sedició de l'anterior Govern, l'expresidenta del Parlament i els líders civils Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. La proposta política no es va comentar -asseguren-.

Fonts de l'entorn del president remarquen, però, que Torra ja havia expressat en nombroses reunions que això és el que ell creia que s'havia de fer i que, per tant, els partits ja sabien el que pensava. Les mateixes fonts mantenen que arribats al ple, sense un acord entre JxCat, ERC i la CUP sobre una proposta de resolució de l'autodeterminació, el president ha decidit tirar pel dret i fer una proposta pròpia. De fet, al començar la seva intervenció, ja ha avisat que seria "honest" en el seu plantejament.

Ara els partits decidiran si avalen o no aquest escenari. Esquerra ja ha dit en la seva resposta que considera que ara no s'han de posar terminis i que s'ha de forçar l'Estat a dialogar sobre un referèndum acordat. JxCat ha obviat la proposta en la seva intervenció i el president del grup, Albert Batet, no s'hi ha referit. Al seu torn, la CUP ha parlat d'"improvisació" i ha rebutjat que es facin propostes sense consens. Fonts del PDECat, que també constaten que no sabien res de la proposta del president, afirmen que ho estudiaran.

stats