Política 29/09/2019

Errejón: "Si el PSOE vol l'abstenció de Cs o el PP, serà incompatible amb nosaltres"

El líder de Més País assegura que "en les pròximes hores es tancaran nous acords territorials"

Ara
2 min
El candidat de Més País a les eleccions del 10 de novembre, en l'acte d'oficialització de la candidatura

MadridÍñigo Errejón busca desmarcar-se de l'etiqueta que Pablo Iglesias li ha penjat els últims dies. Assenyalat per estar disposat a investir Pedro Sánchez a qualsevol preu i d'oferir un pacte a Cs per fer president el socialista Ángel Gabilondo a la Comunitat de Madrid, el líder de Més País assegura aquest diumenge en una entrevista a 'El País' que els seus vots no seran "de franc", sinó que serviran "a un objectiu polític". Això no exclou, doncs, que aquest programa pugui ser coincident amb el del PSOE, cosa que seria coherent amb els postulats que Errejón va defensar durant el fracàs de les negociacions entre els socialistes i Unides Podem: que calia fer el possible per evitar eleccions. Amb tot, el cofundador de Més Madrid vol deixar clar que Sánchez comptarà amb el seu suport si opta per un govern progressista que no miri a la dreta. "Si el PSOE vol l'abstenció de Cs o el PP, serà incompatible amb nosaltres", indica.

A poques hores perquè tanqui el termini per presentar coalicions a les eleccions del 10 de novembre –aquest dilluns és l'últim dia–, Errejón ha asseverat que "es tancaran nous acords". No serà, però, a Galícia amb En Marea, donat que aquesta formació ha anunciat aquest diumenge que descarta una aliança amb Més País. Sobre la possibilitat de bastir candidatura a Andalusia o Barcelona, on es reparteixen força escons, ha afirmat que "hi està escrivint molta gent il·lusionada" i creu que "hi ha possibilitats electorals". Així, es mostra convençut que obtindrà un "bon resultat", que encara no s'atreveix a quantificar, per bé que posa l'accent que els seus escons "serviran els interessos del país".

En aquest sentit, posa en segon pla el "càlcul de les sigles" i l'escenari de fer o no el 'sorpasso' a Unides Podem, i assegura que l'objectiu "no és derrotar un partit". Poc concret en el programa, afirma a l'entrevista que vol "derrotar la precarietat i la violència masclista", i apunta que les seves propostes no tenen un "capítol verd". "Som un partit verd", diu, abans d'assegurar que no li agraden les línies vermelles i que de vegades la "voluntat de transformar" ha d'anar després de "començar a caminar".

La seva voluntat de fer un govern progressista requerirà negociacions amb el seu examic Pablo Iglesias, amb qui reconeix que "és possible" que caldrà parlar més per arribar a acords. "No puc prometre que em porti bé amb tota la gent amb qui arribi a acords, però sí que, per sobre del meu estómac, posaré la necessitat que hi hagi un acord progressista", afegeix Errejón.

Sobre la qüestió catalana, Errejón defensa que cal un "gran acord nacional català que sigui referendat, consultat a la ciutadania i després aprovat". "L'ordre dels factors en aquest cas sí que altera els resultats", assenyala el polític, implícitament rebutjant la unilateralitat. "S'han trencat moltíssims ponts i no es recompondran en un mes. Tampoc amb sentències", conclou.

stats